ЦИК тегли жребия за евроизборите на 24 април

Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за мониторинг, предаде репортер на БГНЕС.

Това е шестото споразумение между двете институции. Целта е да се упражнява съвместен контрол по време на предизборната кампания за евроизборите през май, заяви Стефка Стоева, председател на ЦИК.

Председателят на СЕМ София Владимирова отбеляза, че не гледа на подписването като на формален ангажимент. Тя препоръча на медиите да обърнат внимание на хората със специфични образователни потребности и младите хора, за да получат максимално добра и изчерпателна информация.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че до вчерашния ден са регистрирани 15 партии, 18 коалиции и 10 инициативни комитета. Отхвърлена е жалбата на Коалиция „За теб България“. На един инициативен комитет е отхвърлена жалбата, отказана е регистрация заради неточности в документацията. От началото на регистрацията са подадени общо 19 жалби.

Тегленето на жребия за номерата на кандидат-участниците на евроизборите ще се проведе на 24 април, от 15:00 часа.

До момента са подадени 2090 заявления за разкриване на избирателни извън страната.

Три оферти са постъпили за доставчици на машини за гласуване. 7-членен състав разглежда техническата документация на тримата участници, обяви Андреев. /БГНЕС