Циклонът "Булбул" нанесе сериозни щети в Индия

Циклонът „Булбул“ връхлетя индийския щат Западен Бенгал и се насочи към съседен Бангладеш. Циклонът е отнел поне седем живота в Индия и четири в Бангладеш, ранените са девет.

Стихията започна да отслабва, но удари Бангладеш с ветрове до 90 км/ч в неделя. Според метрологичния отдел на Индия, условията в морето ще бъдат тежки през следващите часове. На рибарите е наредено да не влизат във водата до второ нареждане.

В събота силната буря удари остров Сагар в южната част на щата Западен Бенгал, причинявайки големи щети. Един човек е загинал, ударен от паднало дърво. В района са изкоренени дървета, има съборени покриви на сгради, нанесени са материални щети на къщи. В много области са прекъснати електрозахранването и комуникациите. В селските райони щетите са още по-големи, като циклонът е нанесъл сериозни щети и на земеделските земи.

Повече от 164 000 души са били евакуирани от ниските брегови райони, съобщи агенция ANI.

Правителството е отворило 1215 кухни, а 112 335 души са били настанени във временни убежища. Полетите от и до Калкута бяха спрени за 12 часа.

Железопътният транспорт също беше силно засегнат и няколко влака трябваше да бъдат отменени, след като железопътните коловози бяха потопени във вода.

Около 75 пътници бяха спасени от круизен кораб в Бенгалския залив в събота от полицията.

Военни самолети и кораби са поставени в режим на готовност, за да помогнат в случай на необходимост. /БГНЕС