Ципрас пристигна в Скопие

Посещението в Северна Македония на Ципрас е оценявано от политици и медии като историческо.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна със самолет в македонската столица Скопие.

На летището той бе посрещнат от вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Официалната церемония по посрещането на първия гръцки премиер посещаващ страната ще се състои пред сградата на правителството, където го очаква министър-председателят Зоран Заев.

Посещението в Северна Македония на Ципрас е оценявано от политици и медии като историческо.

По време на визитата си Ципрас ще има срещи с премиера Зоран Заев. Официалното посрещане на премиера с държавни и военни почести ще бъде пред сградата на правителството. След разговорите на четири очи Заев-Ципрас и междуправителственото заседание (10 гръцки министри са в делегацията) двамата премиери ще дадат пресконференция.

Ципрас ще се срещне и с председателя на парламента Талат Джафери, но няма да се види с президента Георге Иванов, чийто мандат изтича.

Следобед ще се проведе бизнесфорум, към който ще се обърнат двамата премиери.

120 представители на гръцките делови среди придружават на визитата премиера.

В навечерието на визитата си в Скопие за първи път в интервю за МИА Ципрас влезе в детайли за предстоящото му посещение, за срещата със Заев и за дневния ред на делегациите от двете страни. Той спомена и бъдещите планове за сътрудничество, както и за значението на Договора от Преспа. За гръцкия премиер визитата е историческа, тъй като се основава на нова стратегическа визия за двете страни.

По време на посещението ще бъдат подписани редица договори в различни области./БГНЕС