Ципрас: Турция е непредвидим съсед

Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи Турция като непредвидим съсед, който не спазва международното право.

В интервю за държавната телевизия ЕРТ Ципрас не скри загрижеността си от напрежението в отношенията с Турция. Според него Гърция трябва да бъде в пълна готовност.

Гръцкият премиер подчерта, че има постоянен риск от горещ инцидент с Турция, защото "тя е непредвидим съсед, който не спазва международното право".

"Гърция никога не е имала толкова мощни съюзници, както днес... Успяхме да създадем мрежа от стабилност в региона. Само Турция отказва преговори и продължава с провокациите си", каза Ципрас.

Той е убеден, че политиката на Анкара води към безпътица и в крайна сметка това един ден ще се осъзнае и от турския президент Реджеп Ердоган.

През последните години напрежението в двустранните отношения нарасна заради откриването на големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие. Те се намират в акваторията на населения с гърци остров Кипър, но за тях претендира и Турция. В същото време се изостриха и старите спорове за границата в Егейско море, която също се оспорва от Анкара. /БГНЕС