ЦСКА 1948 ще играе в Първа лига от следващия сезон

ЦСКА 1948 ще се подвизава в елита през следващата кампания.

Отборът на ЦСКА 1948 ще играе в efbet Лига от следващия сезон на българското първенство, след като днес Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз реши да прекрати сезона във Втора лига и да обяви настоящето класиране за крайно, предаде репортер на БГНЕС. По този начин "червените" печелят директна промоция за елита, докато вторият и третият в подреждането Септември София и Монтана ще играят бараж с 12-ия и 13-ия в крайното класиране на Първа лига.

Решенията на Изпълкома са взети на базата на предложения на Експертната комисия към БФС, както и на проведени заседания с клубовете от Първа и Втора лига.

Първенството в efbet Лига ще се поднови на 5 юни и ще продължи до 17 юли, като в този период ще се изиграят два кръга от редовния сезон и още пет от плейофната фаза. Между 14 и 16 юли ще се изиграят баражите за влизане в Първа лига и за участие в евротурнирите, а на 24 юли започва новият сезон в Първа лига. При обявяването на ново извънредно положение преди 5 юни и невъзможност за подновяване на първенството за крайно се приема настоящето класиране. Същото важи и при обявяване на извънредно положение между 5 юни и 17 юли и невъзможност за доиграване на първенството.

По отношение на Купата на България полуфиналите ще се изиграят в два мача, както бе планирано, а финалът ще се състои на 1 юли, като стадионът-домакин все още не е уточнен.

В оставащите мачове от сезон отборите ще имат право да правят по пет смени на мач, като тези смени ще трябва да бъдат извършени на три пъти, за да се избегне прекаленото накъсване на мачовете.

Друго решение на Изпълкома от днешното заседание е президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков да бъде назначен за втори вицепрезидент на БФС.

ИК прие предложението на техническия директор на БФС за прекратяване на Държавните първенства при трите възрасти (U15, U17 и U19) в елитните юношески групи, като на база моментното класиране се определят държавните шампиони и носители на сребърните и бронзовите медали. Всички отбори, участници в първенството на елитните юношески групи през сезон 2019/2020, запазват своите места през сезон 2020/2021.

Финалният турнир за Купа България – юноши старша възраст U19, трябва да излъчи победител – участник в младежката Шампионска лига на УЕФА до 20.07.2020 г.

Атанас Караиванов пък обяви, че играчите с изтичащи договори ще останат в клубните си отбори до края на сезона, като заяви, че футболът без фенове е трагичен. "Договорите на футболистите, които изтичат юни месец, някои дори през май, свързани с преотстъпвания или просто изтичащи договори, по препоръка на ФИФА се удължават до края на сезона. Това първенство ще завърши по старите правила, трансферният прозорец ще отвори на 17 юли, същото нещо ще направят и държавите в Европа. От средата на март насам мисля, че това беше опит за спасяване на първенството. Стигаме до възможност от 5 юни до средата на юли да го довършим".

Атанас Караиванов.

"Финансовото състояние на клубовете бих го разделил на два групи – Втора лига е катастрофално, с изключение на водещите отбори, които казаха, че биха доиграли първенството – ЦСКА 1948, Локомотив София, Септември, Кариана и Литекс, без Монтана от водещите отбори – всички други пожелаха прекратяване. Клубовете зависят страшно много от общините, в които играят. Ясно е кои отбори изпадат – последните четири тима, Верея, Поморие, Спартак Плевен и Спартак Варна. Със сигурност от оставащите отбори, с писмо се отказват Ботев Гълъбово, отваря се пето място в положението. Ситуацията в Първа лига – отново, няма как да има притеснения. Собствениците бяха изправени пред плащане на работници без те да работят. Спорт без публика, футбол без публика е трагично. УЕФА даде срок до 20 юли да определим класиранията заради евротурнирите, но никой не знае дали ще има евротурнири. Футболният съюз ще изпрати днешните решения на УЕФА, очаква се заседание на УЕФА на 27 май, на което ще бъдат дадени указания за доиграването на шампионатите, надявам се и на информация за международните турнири и националните отбори", завърши той.

Изпълнителният комитет прие предложения за промяна на нормативните документи за спортно-състезателния сезон 2020/2021. Постъпилите предложения са от Комисия по подготовка на нормативните актове и са обстойно обсъдени с председателите на Зоналните съвети на БФС, Управителния съвет на Аматьорската футболна лига, Професионалната футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

В Наредбата за първенствата и турнирите бе приета промяна, касаеща крайното класиране в Трета лига през сезон 2020/2021, според която Зоналните съвети на БФС са оторизирани да определят броя на изпадащите отбори в съответстващото им първенство преди неговото начало в унисон с икономическите и демографски показатели на територията на Зоналния съвет. Отпадащите отбори от Трета лига попълват съставите на съответните Областни групи на териториален принцип за сезон 2020/2021, като броят на изпадащите отбори не може да надвишава 4 или да е по-малко от 1.

Изпълнителният комитет взе под внимание изискването на ФИФА за обособяване на трансферни периоди в аматьорския футбол, в следствие на което се прие решение за сформиране на работна група, чията задача е изработването на нови текстове в наредбата за статута на футболистите.

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев заяви, че е готов да помогне на Левски с каквото може, но няма да ги спонсорира. Според него синият град ще оцелее заради голямата си фенска маса.

„Много е важно Левски да се стабилизира в тази ситуация. Българският футбол няма да бъде същият без Левски. Готов съм да помогна на клуба, но няма да му ставам собственик или спонсор. Не съм притеснен за тяхното бъдеще. Четох, че Левски има 1 млн. привърженици – всеки да даде по 10 лв, това са 10 млн, така че съм сигурен, че ще оцелеят“, каза той.

Домусчиев е уверен, че Левски ще избегне фалита.

Атанас Фурнаджиев се присъедини към бизнесмена, като каза, че не само синият клуб е в тежко финансово положение. „Всички клубове са в тежка ситуация, не е само Левски. Аз обаче съм сигурен, че клубът ще се справи заради многобройните си привърженици, които са готови да помогнат на своите любимци. Левски няма да фалира“, сподели той. /БГНЕС