ЦСКА и Локомотив Пд с победи в Лига Европа

ЦСКА победи Осиек минимално с 1:0 в първи мач от втория предварителен кръг на турнира Лига Европа, игран на стадион „Българска армия“ в столицата. Автор на единствения гол в срещата стана бразилецът Евандро в началото на второто полувреме.

В 21-ата минута отбраната на „армейците“ при едно центриране остави непокрит Мирко Марич, който стреля с глава, но вратаря Черниаускас бе на мястото си и без проблем улови топката. Това бе първият точен удар към една от двете врати в мача и си остана единствен през първите 45 минути. Играта през тях бе равностойна, като и двата тима действаха твърде предпазливо.

След почивката ЦСКА в 53-ата минута оползотвори първата си възможност в мача – Евандро вкара красив гол с удар от въздуха извън наказателното поле. В 80-ата минута опасен удар на Марич с глава мина близо до страничния стълб на вратата на „армейците“. Две минути по-късно хърватите направиха нов пропуск – унгарецът Ласло Клайнхайслер след грешка в отбраната на „червените“ се озова на добра позиция и стреля, но топката се отби от страничната греда и излезе в аут. ЦСКА в крайна сметка успя да запази крехкия си аванс преди реванша в Хърватия, а треньорът Люпко Петрович записа победа срещу отбора, в който стартира треньорската си кариера. Победителят от противопоставянето ЦСКА – Осиек ще играе в третия квалификационен кръг срещу украинския Зоря Луганск или черногорския Будучност Подгорица.

В другия мач от Лига Европа Локомотив Пловдив победи словашкия Спартак Търнава с 2:0 у дома.

Капитанът на домакините Димитър Илиев откри резултата в 39-ата минута с гол от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Момчил Цветанов. В 61-ата минута ситуацията се повтори и Илиев отново се разписа от бялата точка и пак за фаул срещу крилото Цветанов. /БГНЕС