Цветан Цветанов: Ще отхвърлим ветото на президента

След съвещание в стаята на „Обединени патриоти“, партиите от управляващото мнозинство решиха да прегласуват текстовете в Изборния кодекс, върнати за ново разглеждане от държавния глава, но след това да предприемат нова законодателна инициатива за връщане на стария праг при преференциите, чието завишаване предизвика обществено недоволство.

Цветан Цветанов, Данаил Кирилов и Цвета Караянчева

Стигнахме до единно становище. Позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала – да бъде отхвърлено ветото на президента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

„Нека всички се запознаят със стенограмата от заседанието на Правната комисия, проведено във връзка с Изборния кодекс. Там много ясно са изложени мотивите, че съдебният контрол остава, дори става много по-добър“, коментира Цветанов относно останалите текстове, с които президентът изрази несъгласие.

„Искаме да не се правят внушения и манипулации, че някой иска да ограничи изборни права. Нарушаване на изборни права няма. Всеки има своето конституционно право да гласува. Всяка една държава взема своето решение дали да има преференция в пропорционалната листа. Има 10 държави от ЕС, които имат затворени пропорционални листи и няма никаква преференция“, допълни още той.

Цветанов призова по темата да не се правят политически спекулации и отново разкритикува БСП за отсъствието им от пленарна за зала, повод за което станаха именно промените в Изборния кодекс. „Когато не идваш на работа, когато не упражняваш дейността, за която си избран, няма как да получиш обществена подкрепа. Няма как и да очакваш, че ще получиш съответната изборна победа“, смята Цветанов.

Темата коментираха и коалиционните партньори на ГЕРБ. „Това, че отхвърляме ветото на президента, в никакъв случай не е проява на конфронтация. Сигурен съм, че г-н Радев е имал благородни намерения, пишейки това вето. Просто неговият юридически екип го е подвел. Там мотивите не са изпипани“, смята председателят на групата на патриотите и лидер на „Атака“ Волен Сидеров.

От ВМРО пък обявиха, че ще гласуват против ветото, въпреки че те не подкрепиха повишаването на прага на преференции и дори сами призоваха президента да го наложи. „Ще подкрепим отново закона, който беше гласуван с ясните уверения на нашите партньори от ГЕРБ, че ще бъде върнато старото положение с преференциите. Това беше нашето условие“, обяви народният представител Искрен Веселинов.

Христиан Митев от НСФБ пък обяви, че от партията му си запазват правото да направят своите предложения на праг на преференциите, защото според тях сегашният начин за определянето им не е добър. /БГНЕС