Цветана Пиронкова влезе в основната схема на Аустрелиън Оупън

Pървата ракета на България Цветана Пиронкова се класира за основната схема на Аустрелиън Оупън, след като победи рускинята Маргарита Гаспарян с 6-3, 7-5 за 85 минути игра в последния кръг от квалификациите за надпреварата. Преди това спортист номер 1 на България за 2020 година постигна победи над южнокорейката На-Ле Хан с 6-0, 3-6, 6-1 и японката Киока Окамура с 6-0, 6-1.

Пиронкова се намира в страхотна форма след завръщането си на корта.

Пиронкова започна отлично днешната среща в Дубай и взе откриващите три гейма, но Гаспарян отвърна с три безответни гейма и изравни на 3-3. Цвети успя да спре серията на Гаспарян, за да поведе отново с 4-3. В осмия гейм Гаспарян поведе с 30-15, но българката отвърна с три поредни точки и пробив за 5-3. Той се оказа решаващ за изхода от този първи сет, защото Пиронкова спечели последвалото си подаване, а с това и тази част с 6-3.

Във втория сет Гаспарян успя да дръпне в резултата с 3-0. След това Цвети взе инициативата и изравни на 3-3. Последваха разменени спечелени подавания до 5-5. Тогава Пиронкова успя да стигне до пробив и да сервира за мача. На собствено подаване българката затвори мача от петата си възможност.

По този начин Пиронкова продължи с отличните си изяви след завръщането си на корта през август миналата година след повече от три години извън корта, в които тя стана майка. Пловдивчанката достигна до четвъртфиналите на Ю Ес Оупън още в първия си турнир, а след това стигна и до третия кръг на Ролан Гарос. След успешните квалификации за Откритото първенство на Австралия, Пиронкова вече има 9 победи от 11 мача след завръщането си в игра. Другите три представителки на България в квалификациите - Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова, не успяха да намерят място в основната схема.

Надпреварата в Мелбърн започва на 8 февруари. /БГНЕС