Цветанов: Експертите предупреждаваха за санкциите срещу „Турски поток“

От самото начало експертите предупреждаваха, че отсечката на „Турски поток“ през България ще попадне под санкциите на САЩ. Това написа във Фейсбук Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност.

„От самото стартиране на разклонението на "Турски поток" през България, експертната общност изразява убеденост, че той ще попадне под ударите на санкции от страна на ЕС или/и от страна на САЩ. Второто вече е сигурно, първото е въпрос само на време“, написа той.

Според него единственото неясно в момента е кой ще поеме отговорност за вече взетите от "Булгартрансгаз" 200 млн. евро заем през октомври 2019 г. и предстоящия допълнителен заем от още 400 млн. евро.

„Така общият заем от страна на българското държавно дружество ще възлиза на 600 млн. евро, а средствата ще са вложени в проект, обречен на санкции и увеличаващо руското влияние в региона“, предупреди Цветанов.

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри внесените поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите „Турски поток“ и „Северен поток-2“ в проекта на бюджета за отбрана за следващата финансова година. Инициативата е насочена към засилване на вече действащите санкции срещу двата газопровода.

Поправката предвижда рестрикции спрямо чуждестранни лица, които съдействат при продажбата, наемането или предоставянето на плавателни съдове за полагане на тръби, предназначени за изграждането на „Турски поток“ и „Северен поток-2“.

Газопроводът „Турски поток“ беше обявен от руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

„Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус. /БГНЕС