Цветанов: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията

"Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП” . Това заяви по Нова тв председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране”, заяви още той.

Цветанов коментира отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс.

„За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа. Съдебният контрол остава, дори става по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда като възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК”, заяви Цветанов. „Съдебен контрол има и той е разписан много ясно в член 120 в Конституцията”.

За преференциите, Цветанов заяви, че няма нарушаване на изборни правила.

„България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, заяви Цветанов.

„Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиненията на опозицията, че има сделка ГЕРБ-ДПС, като Движението трябва да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да подкрепи промените в Закона за вероизповеданията.

„Първоначалният вариант на Закона за вероизповеданията беше свързан с това да се ограничи изцяло външното финансиране. Имаше несъгласие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се ограничават. Съобразихме се с това, което иска БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е държавата да изпълни ангажимента си и да финансира основните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, за да може заплатите, които получават духовните служители, да ги получават от държавата, а не от външна страна”, заяви Цветанов.

За визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев, Цветанов заяви, че за него „по-важна е визитата на Столтенберг”. /БГНЕС