Цветанов: Тези, които търсят провокация в отношенията България-Македония нямат дългосрочен хоризонт

„Призовавам всички политици и от България, и от Република Северна Македония да бъдем обединени заедно, защото днес светът е много по-различен, отколкото преди десетилетия“. Това заяви Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

„Искаме да помогнем на Северна Македония и тук трябва да отдадем заслуженото на българското председателство, където темата Северна Македония фигурираше в дневния ред“, посочи Цветанов. В същото време той смята, че България изостава от една Гърция в отношенията със Скопие. „Проблемът е сериозен, защото една Гърция, която беше много по-резервирана спрямо Северна Македония днес има много по-добра основа за партньорство с нея, а България малко изостава“, заяви Цветанов, визирайки темите, които водят до противопоставяне и разединение. Според него политиците, които се опитват да печелят от постоянните провокации между България и Северна Македония в момента „извличат временен дивидент, но те нямат дългосрочен хоризонт за добросъседство и приятелство“. Той подчерта, че страните от Западните Балкани се стремят да бъдат част от силна и обединена Европа без граници и ограничения. „Много са негативни държавите, които не искат Северна Македония да бъде част от силна и обединена Европа и пълноправен член на НАТО“, заяви Цветанов. Той подчерта значението на проекта Триморие за развитието на региона, включващ 8 държави между Балтийско, Черно и Адриатическо море. „Триморието е изключително важно, защото то ни дава възможност да реализираме проекти, които ще гарантират сигурността и стабилността на този регион. Страните от Западните Балкани също изразяват готовност да се включат в него на един последващ етап. САЩ и Германия, които на са членове на Триморието, вече взимат сериозни решения, за да подкрепят тази инициатива“, каза Цветанов и припомни, че по време на Мюнхенската конференция за международна сигурност държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обявил, че Вашингтон отпуска 1 милиард долара за проекти на страните-участници.

Цветанов подчерта, че благодарение на диалога с Европейската комисия и мерките, които тя обмисля, страната ни по-бързо ще преодолее негативните последици от пандемията от коронавирус. Той посочи, че първоначалните мерки, които са предприети от правителството в борбата с опасния вирус са били много адекватни, но тогава все още не е имало необходимата информация. „Впоследствие, когато вече имаше достатъчно информация всяка една от държавите предприе поетапни освобождавания от мерките, за да може да се върне към нормалния начин на живот“, добави Цветанов. За него основните предизвикателства остават за малкия и средния бизнес. И докато той е направил много, за да ограничи разходите си, държавата е предприела доста хаотични действия. „Държавата не направи необходимото. Много от бизнесите в България бяха принудени техни служители да излязат в платен и неплатен отпуск. В държавната администрация нямаше подобен подход, а знаем колко са натрупаните платени отпуски на държавните служители, които можеха да бъдат реализирани“, каза Цветанов. /БГНЕС