Цветанов: Властовият ресурс на изборите ще бъде използван сериозно, за какво иначе е това упорство

Наблюдавайки днес начина, по който функционира политическа партия ГЕРБ, страхът от опорочаване на изборите е огромен. Това каза пред Нова телевизия Цветан Цветанов, който в неделя учредява партията „Републиканци за България”.

Отидете и се поинтересувайте какво се случи в Силистра, припомни Цветанов и добави отидете и се поинтересувайте какво се случи с Тодор Тодоров.

Според бившия втори в ГЕРБ, упорството на Бойко Борисов да не подаде оставка, може да се разглежда като възможност да използва властовия ресурс – „предполагам, че в тези избори ще бъде използван доста сериозно”.

Само една година по-назад, на местните избори имаше подобен подход и там имаше много добра координация и на някои от местата смятам, че изборите не бяха проведени по най-честния начин. Давам за пример Община Гурково. Натискът, формата и начинът за провеждане на избори не съответства на една демократична държава и правов ред. Хората са ми споделяли, че е имало доста сериозно опорочаване на изборния процес, коментира Цветан Цветанов.

В отговор на това, че доскоро самият той подготвяше изборния процес, Цветанов заяви: Аз казвам, че никога е нямало такъв подход и никога не е развивана такава философия, затова и не сме имали притеснение, че изборите ще бъдат доведени от служебен кабинет.

Цветанов съобщи, че „Републиканци за България” ще се яви самостоятелно на изборите. Убедени сме, че ще прескочим прага за влизане в парламента, подчерта той и продължи: Тези, които днес се присъединяват към „Републиканци за България” се чувстват предадени от тези, които управляват, особено в смесените региони.

Цветанов каза още, че в настоящата си конфигурация, визирайки ГЕРБ с лидер Борисов, партията не може да е негов коалиционен партньор.

Той бе категоричен, че е имало много допуснати грешки с ГЕРБ. С Републиканци за България няма да бъдат допускани, обеща Цветанов и подчерта, че не той е предал ГЕРБ, а ГЕРБ е предала всички ценности.

Той обясни, че скандалът около апартаментите му не е единствената причина за оттеглянето му от управляващата партия.

Цветан Цветанов каза, че е бил буфер за всичко важно и стратегическо за решенията в партията и за защитата на хората, които се уволняваха от съответните настоящи министри в услуга на една или друга партия, които са в опозиция – казвам го директно, ДПС бяха обслужвани с всичките горски в цялата страна.

Първият сблъсък беше с Румен Порожанов, който имаше един списък. Премиерът лично му беше разпоредил да се види с Мустафа Карадайъ и да изчистят всичко по горските.

Чудя се защо в момента Дариткова, колегите от Шуменско, от Кърджалийско не казват тези неща, запита Цветанов.

Относно задочния спор в медиите с вицепремиера Томислав Дончев, Цветанов го посъветва да каже какви са политиките, които трябва да се реализират в новия финансов програмен период.

От телевизионния ефир Цветан Цветанов попита още: Не бяха ли най-големите нарушения, когато Георги Харизанов беше директор на „Напоителни системи”. /БГНЕС