Цветлин Йовчев: Сам човек може да се радикализира в интернет

Не е нужно да има вербовчик, за да се радикализира някой. В днешно време радикализацията протича изцяло в интернет. Това каза пред бТВ Цветлин Йовчев по случая с момчето от Пловдив.

Цветлин Йовчев е бивш шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър

Според Йовчев много неща са се променили относно радикализацията и вече тя може да протича в интернет, понеже тези, които посещават дадените сайтове, получават много ясни съобщения какво да правят, за да бъдат вербувани. Той обясни, че процесът тръгва от някакъв социален проблем: "Обикновено се вербуват младежи от 18 до 32 години. Те търсят обяснение защо не успяват. Неуспехите може да са всякакви – в училище, напуснала го е приятелката, няма приятели, не може да се адаптира към дадена среда”.

Случаят от Пловдив поражда въпроси какви са истинските заплахи от радикален ислям у нас, смята Йовчев. Според него в България сякаш още не се разбира, че и в нашата страна има такава заплаха.

Отношението ни не е достатъчно адекватно на ситуацията, която е в момента, добави бившият шеф на ДАНС.

Много е важно да се създадат механизми, които да спират достъпа до подобни интернет портали от България, смята Йовчев.

Той бе категоричен и че трябва промяна в закона за специалните разузнавателни средства. „Има нови технологии, неописани и затова нашите служби са ограничени, не могат да доставят такива технологии, които да им позволят да разберат какво се случва в пространството. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол на тези системи, защото те могат да се използват и като оръжия и трябва да се гарантира, че те ще бъдат използвани само за целите, описани в закона, а не за други. Освен това спънка е и огромната им цена”, поясни Цветлин Йовчев.

Относно разгласяването на случая с момчето от Пловдив бившият вътрешен министър заяви, че не е добра идея да се разгласяват подробности от разследването. /БГНЕС