Цветница e

Здраве... това е пожеланието на хората на Цветница в анкетата на БГНЕС, която се опита да улови настроението в слънчевия следобед.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Днес не е трудно да се срещне човек, който продава цветя. Лалета, люляк продава днес Славянка, която иначе казва, че всеки ден си продава цветя. Днес хората купували повече люляк, а Славянка казва, че има и върба. „За черквата повече купуват“, посочи тя. Лалетата пуснала по 1,50 лв. но е категорична, че не „надува” цената за празника и всеки ден така ги дава, люляка продава по 2 лв. Като продава и пожелава на клиентите си здраве и късмет, и успех. Жената споделя, че винаги е усмихната и някак си свързва това със зодията си, като бърза да каже, че тя е водолей.

В парка срещаме Бисер с майка му Вероника. Малкият мъж, който е на 5 години каза, че днес е бил на църква и там се помолил. „Да съм здрав!“, такава е била молитвата на 5-годишния човек. Майка му, която го е завела на църква не крие, че са много вярващи и смятат, че вярата е тази, която ще спаси българския народ. „Пожелавам здраве на себе си, на всички миряни, на сина ми и на вас“, каза тя с усмивка пред камерата.

Цветница е, а 10-годишният Мартин казва, че... най-много учил по математика. На празника момчето си пожелава семейството му и той да са живи и здрави. Баща му също си пожела на празника най-вече да са здрави, да са заедно семейството. Днес не са имали възможност да ходят на църква, но добави, че го правят, когато имат такава. /БГНЕС