Цветозар Томов: Решението да се гласува с изтекъл документ в чужбина е правилно

Решението на ЦИК да даде възможност на българските граждани в чужбина да гласуват с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл, е правилно и не създава хаос. Това заяви пред БГНЕС социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Повод за неговия коментар са притесненията, изразени от експерти, че подобно решение може да доведе двойни гласувания и хаос.

Самото решение на ЦИК от вчера гласи следното: „Избирателите се допускат да гласуват и в случаите, когато удостоверяват самоличността си пред СИК извън страната с лична карта или паспорт, чийто срок на валидност е изтекъл или изтича в периода след 13 март 2020 г., като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс“.

„Няма нищо нередно и смущаващо в това решение. То е правилно, поправя един пропуск в предишното решение 1993, от което не личи, че хора с изтекли документи могат да гласуват в чужбина“, каза той и добави, че основната маса избиратели, които гласуват извън страната се дописват в изборния ден. България не разполага с вътрешна информация за местонахождението и адресната регистрация на повечето наши съграждани, живеещи в чужбина.

Решението № 1993 от 5 февруари тази година описва процедурата за гласуване, но там в него не е добавено, че хора с изтекли документи могат да упражнят правото си на глас и за това се е наложила тази корекция. Ако няма такова решение, това ще ощети много хора, които не могат да си подменят документите за самоличност по време на пандемията, уточни Томов.

Той смята, че по принцип в чужбина може да се случи двойно гласуване. „Хората там подават една декларация, че не са гласували на друго място, но нищо не им пречи да го направят на няколко места извън страната. Според мен в Турция го правят, но това е субективно мнение, което не мога да докажа“, заяви Цветозар Томов. /БГНЕС