CES 2023: кучета роботи, коли хамелеони, виртуални ремонти и други джаджи

Тази седмица технологичните компании показват най-новите си продукти на изложението CES, известно преди като Consumer Electronics Show.

Изложението беше официално открито в четвъртък, а тълпи от инвеститори, медии и технологични работници се вляха в пещерите на Лас Вегас, за да видят най-новите технологии както от големи компании, така и от стартиращи фирми.

Ето някои от най-добрите иновации, които привлякоха вниманието досега.

Автомобили

BMW представя актуализации на своя автомобил-хамелеон

Тази година BMW се завръща на CES с най-новия си концептуален автомобил, който променя цвета си.

След миналогодишното събитие, на което автомобилният производител представи своя променящ цветовете си iX Flow, i Vision Dee е среден седан и позволява на собственика си да превключва между - или да комбинира - 32 различни цвята. Той ще бъде на пазара за потребителите от 2025 г.

Volkswagen се изправя срещу Tesla

Най-новият електрически модел на Volkswagen се позиционира на същото трасе като Model 3 на Tesla или Polestar 2.

Неговото предимство е твърдението, че предлага един от най-дългите пробези с едно зареждане в индустрията, като обещава до 700 км.

"Когато автомобилите могат да летят"

Е, това се случи - автомобил, който може да трупа въздушни километри. Приблизително с размерите на SUV, ASKA A5 е четириместен електромобил, който според създателите му може да измине до 400 км по шосе и до 400 км по въздух с едно зареждане.

Когато премине в режим на летене, крилата и шестте корена на автомобила се разгъват, което позволява на автомобила да излита вертикално или да се издига по конвенционална писта.

Възможност водачът на автономно превозно средство да гледа филм, дилър да продава автомобили от "виртуална" автоборса или инженер да симулира как се монтира нова част: това са едни от допълнителните джаджи за автомобилната индустрия.

Една от представените в Лас Вегас устройства е автомобилна телевизионна система, разработена от френския производител на части Valeo, която не се нуждае от дистанционно управление.

За да сменят канала, шофьорите или пътниците, носещи слушалки, правят просто движение с ръка във въздуха, а сензорите в автомобила засичат движението.

За потребителите, които не харесват усещането от слушалки, сензорите по външната част на автомобила позволяват да се интегрират реални пешеходци или пейзажи в изображенията на виртуалната реалност (VR), казва Гая Хемири, който ръководи проекта на Valeo.

А ако сензорите установят, че човек се чувства стресиран, системата може да предложи успокояващи изображения, които да насърчат релаксацията.

Във Valeo "работим много по електрически и автономни автомобили и както и по сензори", каза Хемири. " Запитахме се какво бихме могли да предложим (с тях) за удоволствие на потребителите".

Системата на компанията, която все още е в прототип, първоначално ще бъде предназначена за използване от пътници или шофьори в почивка, например при зареждане на електрическия им автомобил.

Когато автомобилите станат напълно автономни, водачът евентуално би могъл да я използва, докато е на път.

Holoride, стартъп, подкрепен от автомобилния производител Audi, вече продава хедсет за виртуална реалност, предназначен само за пътниците на задните седалки.

Системата позволява на потребителите да гледат филм или да играят видеоигра с помощта на контролер и синхронизира VR съдържанието с движенията на автомобила, за да предотврати гаденето.

Новата версия може да работи във всеки автомобил.

Ако технологиите продължат да се усъвършенстват - особено "хаптичните" устройства, които симулират усещане за докосване - потребителите ще могат виртуално "да разглеждат изключително реалистично копие на автомобил, да отварят вратите му, да усещат седалките му, да ускоряват на магистрала - точно както биха направили с истински автомобил", казва консултантската фирма McKinsey.

А ако автомобилът се повреди, техник би могъл дистанционно да насочи потребителя да извърши прост ремонт.

Здраве

Д-р Робот

Най-новият метален приятел на Aeolus Robotics е създаден, за да подпомага по-специално претоварените здравни заведения.

Освен че ще помага в грижите за болните и възрастните хора, например като изпраща сигнал, ако някой е в затруднение, роботът ще обикаля здравните центрове, за да дезинфекцира повърхности и да доставя лекарства.

Забравете ASMR - всичко, от което се нуждаете, е тази успокояваща възглавница, предаде Euronews.

Японската компания Yukai Engineering твърди, че нейната роботизирана възглавница може да помогне на потребителите да се отпуснат, като имитира ритъма на дишането.

Меката, пухкава възглавница нежно се разширява и свива, вибрирайки, когато я държите срещу корема си. Идеята е да дишате по-бавно и по-дълбоко, тъй като дишането ви започва да се синхронизира с движението на възглавницата.

Сгъваема бягаща пътека

Ако искате бягаща пътека, но не разполагате с много място, WalkingPad предлага решение: лека бягаща пътека, която може да се сгъне на две и да се съхранява до стената или под леглото.

WalkingPad достига скорост от 12 км/ч (7,5 мили в час).

Желета за здрава кожа

Козметичният гигант Neutrogena си партнира с британския производител на хранителни добавки Nourished, за да създаде малки здравословни желета, предназначени да се справят с личните ви нужди от грижа за кожата.

Специален софтуер оценява специфичните ви изисквания, а крайният продукт е персонализирана за вас добавка.

Развлекателни джаджи

Телевизори 8K на Samsung

Южнокорейският гигант в областта на електрониката Samsung твърди, че неговият Neo QLED QN900C 8K телевизор ще осигури "брилянтно интензивно" 8K качество на картината в толкова тънка рамка, че зрителите едва ще я забележат.

Компанията смята, че нейната технология Quantum Matrix Technology Ultimate осигурява яркост от 4000 нита и 14-битов контраст.

Android се присъедини към Apple в бъдещето на сателитните текстови съобщения

Qualcomm представи Snapdragon Satellite, който на практика ще позволи на хората, които си купят нови телефони с Android по-късно тази година, да изпращат двупосочни текстови съобщения с помощта на сателити.

Функцията може да бъде полезна за тези, които трябва да комуникират, но нямат покритие.

Метавселена (Вируално) караоке парти

Метавселената, разбира се, е основна тема на CES тази година.

Един от инструментите, които се ползват с особено внимание, е Mutalk - устройство за заглушаване на гласа, с което потребителят покрива устата си и открива много възможности за хората, които искат да избегнат разбунването на съседите си с нощни караоке сесии.

Дом

Като се има предвид броят на новите устройства, показани на тазгодишното събитие, бъдещето на грижите за деца става все по-ясно.

Наред с бебешките монитори с изкуствен интелект, които следят бебета и малки деца, "умната количка" на канадския стартъп Gluxkind помага на детските колички да се изкачват по хълмове и дори ще се движи, без да се налага те да вършат каквато и да е работа.

Говорете с животните

FluentPet е най-новото постижение на пазара, като пластмасовата подложка с шестоъгълна форма съдържа бутони, които можете да обучите кучето си да използва, за да показва дали е гладно, дали иска да излезе навън или дали иска да си играе.

Или просто си вземете куче робот

Dog-E на производителя на играчки WowWee има повече от милион възможни комбинации от светлини, звуци и личностни характеристики.

Dog-E развива своята индивидуалност, докато го настройвате.

Разработчиците казват, че това е добър вариант за тези, които не могат да се ангажират да притежават истинско кученце, или може би за тези с алергии. /БГНЕС, АФП