"Чакането си заслужава": шведските войници се радват на членството в НАТО

Шведските морски пехотинци излязоха в петък от своя щурмови кораб като част от мащабно военно учение на НАТО, което симулира отблъскване на инвазия в съседна Норвегия.


След церемония във Вашингтон, състояла се по-малко от 24 часа по-рано, войниците отбелязаха първия пълен ден на страната си като член на ръководения от САЩ алианс след два века на необвързаност.

Стремежът на Швеция да се присъедини към Алианса - заедно с този на Финландия - беше предизвикан преди две години от нахлуването на Русия в Украйна.

Съпротивата първо на Турция, а по-късно и на Унгария забави влизането на Стокхолм с месеци повече, отколкото се надяваха другите съюзници.

"Мисля, че чакането определено си заслужаваше", каза пред АФП 21-годишният командир на боен катер Карл-Йохан Риден, докато наблюдаваше студените арктически води.

"Беше дълъг процес", претегля мнението си майор Йоаким Сьоргрен. "Но винаги сме си мислели, че ще се случи да, по някакъв начин по пътя. Така че бяхме подготвени за това."

Учението "Nordic Response" - част от най-мащабните учения на НАТО след Студената война - далеч не е първият случай, в който шведски войски тренират заедно с членове на алианса.

От години Швеция е близък партньор на НАТО и работи със северните си съседи в областта на отбраната.

Но сега Стокхолм направи огромната крачка и стана 32-ят член на клуба на нациите, свързани с ангажимента си по член 5 да се защитават взаимно.

"Бих казал, че на тактическо ниво, на ниво единици, за войниците и офицерите това не е толкова голяма промяна, защото ние тренираме с НАТО и провеждаме операции с НАТО от началото на 2000 г.", заяви пред АФП командирът на съвместните операции на Швеция Карл-Йохан Едстрьом, един от най-добрите офицери в страната.

"Но за Швеция като цяло това е голяма промяна. Това е най-голямата промяна от 200 години насам - това е смяна на начина на мислене."

Висшият норвежки военен командир, вицеадмирал Руне Андерсен, заяви, че членството на Швеция в НАТО - покрай присъединяването на Финландия миналата година - открива "нова ера в сътрудничеството в областта на отбраната в скандинавския регион".

"Работим заедно от дълго време, но членството премахва останалите пречки", каза той на борда на кораб на норвежката брегова охрана.

Андерсен заяви, че сега Швеция може да бъде напълно включена към сигурните линии на НАТО, а територията и способностите ѝ да бъдат използвани от алианса.

"Но може би по-важното е, че само пълноправното членство в НАТО осигурява тази взаимна подкрепа в рамките на задължението по член 5 от всички страни", каза той.

Американският вицеадмирал Дъглас Пери, който оглавява командването на НАТО в Норфолк, наблюдаващо атлантическия и арктическия регион, заяви, че сегашното членство на Швеция означава, че тя може да бъде включена изцяло в новите планове на алианса за руско нападение.

"Те допринасят много", каза Пери, като посочи стратегическото местоположение на Швеция между Арктическо и Балтийско море.

На борда на шведски морски кораб Вера Ниландер се подпира на картечница, докато мисли за шансовете ученията един ден да се превърнат в истински бойни действия.

"Ще го понеса, когато и ако дойде", каза тя.

"Мисля, че сме готови, подготвени сме за това и сме обучени за него, ако се случи." /БГНЕС