Чанаккале, който свърза съдбата на България и Турция

Чанаккале се намира на едноименния проток, който разделя Европа от Азия. Заради стратегическото си географско положение този район има бурна и история, която е свързана и с България по един любопитен начин, но в същото време много важен момент в началото на ХХ век, предаде репортер на БГНЕС.

Първите селища в района на Чанаккале датират още от дълбока древност. Археолозите са открили следи от живот датиращи от III хилядолетие преди нашата ера.

През античността тук са живели троянците, които около 1200 година пр.н.е. крадат красивата Елена от ахейците. Това е началото на прочутата Троянска война, описана от Омир в Илиада. В нея като съюзник на защитниците на Троя взимат участие и тракийските царе, чиято мощ възпява в своите песни Омир.

И ако историята на хубавата Елена, Парис и Ахил са част от древногръцките легенди, които археологията и проф. Хайнрих Шлиман доказаха със своите разкопки, то походите на Александър Велики са неоспорим факт. Именно от тук той минава 900 години по-късно, за да завладее обширната Персийска империя и да създаде един нов синкретичен еленистичен свят, взимащ най-доброто от Древна Гърция и Изтока.

Чанаккале минава през ръцете на много империи – Римската, Византийската и накрая Османската. Османските турци полагат много грижи, за да укрепят региона, който е врата към столицата Истанбул. Султан Мехмед II Фатих построява крепостта Килитбахир. Срещуположно на нея, на анадолския бряг е издигната крепостта Султанийе, известна и с името Чанак. Името на окръга произхожда от името на тази крепост.

Галиполи, който свърза България и Турция

Именно в края на съществуването на Османската империя, по време на Първата световна война /1914-1915 г./ тук се разиграва една от най-кръвопролитните битки между британските и френски сили от една страна и турските защитници на протока.

Галиполската епопея продължава от 25 април 1915 до 9 януари 1916 г. Първоначално замислена като военноморска операция, тя прераства в сухопътна, но така и не успява да постигне целта си – да сломи съпротивата на турците, да превземе протоците и да свърже по море съюзниците от Антантата – Франция и Великобритания с Царска Русия.

Битката има огромно значение за две балкански държави.

За Турция тази победа се разглежда като преломен момент в националната история, дал началото на Турската война за независимост и обявяването на Републиката 8 години по-късно. При боевете край Чанак изгрява звездата на Мустафа Кемал Аттатюрк, създателя на съвременната турска държава.

Другата държава, за която победата от Чанак е от огромно значение е България, която под влияние на турския успех окончателно взима решението си да се присъедини към Централните сили. Това дава огромно преимущество на Германия, която свързва в едно цяло съюзниците си без прекъсване по линията Берлин-Багдад.

Паркът музей Гелиболу

Националният парк Гелиболу, разположен на полуостров Гелиболу, е сцена на най-ожесточените и кървави сблъсъци. Той е като музей на открито. Тук има много мемориални гробища на турските воини загинали в защита на отечеството и на френските, британски, австралийски и новозерандски войници.

В района може да бъдат посетени заливът АНЗАК, крепостта Килитбахир, редута Намазгях, Джонкбайъръ, мемориала на 57-ми пехотен полк, крепостта Седдюлбахир, Мемориала на загиналите в Чанаккале. Всяка година на 25 април, в залива АНЗАК се организира утринна церемония за загиналите тук войници от Австралийско-новозеландския корпус. За тази церемония в Турция пристигат много потомци на тези воини.

Паркът на Гелиболу е един от най-посещаваните в света музеи на открито. /БГНЕС