Чарлз III приема президента на Южна Африка на първото си държавно посещение от началото на управлението си

Следващия месец крал Чарлз III ще бъде домакин на първото държавно посещение от новото си управление, когато президентът на Южна Африка Рамафоса и съпругата му ще пътуват до Великобритания, съобщи Бъкингамският дворец.

"Президентът на Южноафриканската република... прие поканата на Негово величество краля да направи държавно посещение в Обединеното кралство от вторник, 22 ноември, до четвъртък, 24 ноември 2022 г.", заявиха от двореца.

"Кралят и кралицата-консорт (Камила) ще бъдат домакини на държавното посещение в Бъкингамския дворец", се казва в съобщението.

Чарлз III се възкачи на престола след смъртта на майка си, кралица Елизабет II, на 8 септември, която е най-дългогодишният владетел на страната.

В качеството си на държавен глава на Обединеното кралство монархът прави и приема държавни посещения с чуждестранни кралски особи, президенти или министър-председатели, които се организират по препоръка на правителствената Служба за външните работи, Британската общност и развитието (FCDO).

Новият крал все още не е обявил първото си чуждестранно посещение, като се съобщава, че се финализират плановете му да пътува до Франция, след като споделя близки позиции с президента Еманюел Макрон по въпросите на околната среда.

Късно в събота стана ясно, че той няма да пътува за срещата на върха по въпросите на климата COP27 в Египет следващия месец, след като министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс уж "възрази" срещу присъствието на Чарлз след срещата между двамата миналия месец. Това се случи след спекулации, че Тръс може да намали ангажиментите на страната в областта на изменението на климата./БГНЕС

Тагове: