Чаровната офанзива на Мецола вдъхва живот на предизборната кампания в ЕС

Роберта Мецола никога не се е борила изрично за гласовете им, но председателят на Европейския парламент очевидно води кампания.

"Питайте ме за всичко", заяви тя, започвайки форум в четвъртък вечер с около хиляда студенти в Лайденския университет, като се впусна във въпроси по всички теми - от войната в Украйна до корупционния скандал "Катаргейт" - и внесе малко усещане за рок звезда в препълнената лекционна зала.

Малтийският евродепутат беше в Нидерландия на двудневно посещение, за да повиши интереса към изборите за Европейски парламент през 2024 г. - и може би за да повиши собствения си авторитет на фона на слуховете, че иска да заеме поста на Урсула фон дер Лайен, която ръководи изпълнителния орган на ЕС. В петък сутринта тя се отби при премиера на Нидерландия Марк Рюте, един от най-висшите ръководители на ЕС, който похвали Мецола като "ефективна" и "силна".

По същество това беше неофициален старт на кампанията, с който започна една година политическо надлъгване преди 27-те национални гласувания, които могат да доведат до разместване на ръководните постове в ЕС и да определят бъдещето на Мецола, коментира „Политико”.

"Не е достатъчно да гласувате вие, трябва да гласуват и вашите приятели", помоли Мецола студентите. "А ако не искат, обърнете се към мен и аз ще се свържа с тях."

Мецола се представи по-скоро като посланик на демокрацията в ЕС, отколкото като политически агитатор.

"По-скоро кампания - когато бях избрана, казах, че искам да пробия балона на Брюксел и Страсбург: Ето какво имах предвид, като бях тук и правех това из Европа", каза Мецола пред репортери в петък сутринта.

Да, ЕС може

44-годишната Мецола установи лесно контакт с младата публика, като се смееше и задържаше вниманието на студентите, докато разказваше множество лични истории за първия си неуспешен опит да бъде избрана за член на ЕП на 24-годишна възраст, за голямото си малтийско семейство (има четирима сина, които всеки ден води на училище, и 26 първи братовчеди) и за опита си да бъде жена в политиката.

Бивша студентка по изборно право, тя разказа, че е специалист по избори, който поглъща политически биографии. В момента чете книгата на някогашния говорител на Обама Дейвид Лит.

"Причината, поради която съм тук, е, че искам да ви убедя да гласувате, евентуално да се кандидатирате на избори, да се борите за кауза, в която вярвате", каза тя на събралите се млади хора.

Яна – 24-годишна украинска студентка на име (която, както и другите интервюирани студенти, не посочи фамилия) каза, че е живяла под руска окупация в Буча, освободена точно преди година, точно след като Мецола посети Киев, и благодари на председателя на ЕП за подкрепата. "Роберта е много вдъхновяваща, много ярка, много лесна за възприемане. Изглежда много човечна", каза Яна пред "Политико" след разговора.

Възгледите на Мецола за миграцията и правата на ЛГБТК+ намериха отклик сред прозорливата студентска публика, която също така възприе посещението ѝ малко повече от година преди изборите като нещо повече от безкористен призив за демократична ангажираност.

"Можеше да се види, че тя вече агитира за 2024 г., защото първо ни каза, че можете да отидете и да гласувате, и че е важно да накарате политиците си да отговарят за това, което правят", каза Илан, 22-годишен френски студент, който отива да учи магистратура по публична администрация.

"Така че мисля, че това вероятно беше начин да се каже: Мога да бъда държана отговорен за програмата си и държа на обещанията си", каза той.

Изабел, 21-годишна студентка, която изучава международни отношения, каза, че личният подход на Мецола е бил "много харизматичен" - дори и да го разпознава като съгласувана стратегия за свързване с по-младите избиратели като нея. "За мен това винаги е знак, че това е политик, защото тя се опитва да ни направи съпричастни към нея".

Най-провокативният въпрос на вечерта беше зададен от Гийс, висок студент с бяла риза и черна жилетка, който каза: "Ако кажа, че съм участвал във въпроси и отговори с Роберта Мецола, повечето хора просто ще кажат: "Коя е тази? Така че моят въпрос би бил: Какво ще направи Европейският парламент, за да преодолее пропастта между ЕС и обикновения гражданин?"

Въпросът му се отнасяше отчасти до очевидното разминаване между политиката и реалността в т.нар. азотна криза, при която нидерландските земеделски стопани категорично се противопоставят на екологичните закони на ЕС.

"Трябва да обясняваме повече, разбирам това", каза Мецола, като добави, че не всички национални парламенти на ЕС извън Нидерландия имат достатъчно здрава култура на дебат относно новите закони на ЕС и как те могат да повлияят на сектори като селското стопанство.

Запитана дали пътуването ѝ означава, че вече официално е в режим на предизборна кампания, Мецола отговори: "Когато бях избрана, казах, че искам да пробия балона на Брюксел и Страсбург: това имах предвид, като бях тук и направих това из Европа."

След края на въпросите и отговорите Мецола се отправи към изхода сред тълпа от студенти, събрали се около нея и искащи селфита.

На следващата сутрин тя получи категорична подкрепа от министър-председателя Рюте, въпреки че двамата са от различни политически семейства на ниво ЕС. (Рюте е част от либералната фракция "Обновление", докато Мецола е от дясноцентристката Европейска народна партия).

Рюте засипа Мецола с похвали, преди да я покани в кабинета си, като заяви, че е "наистина впечатлен" от работата ѝ като шеф на парламента. "Начинът, по който представяте случая на Европейския съвет на всяка наша среща ... е много впечатляващ", каза ѝ той пред репортери пред кабинета си в петък сутринта.

И така, трябва ли тя да стане председател на Европейската комисия или да получи втори мандат като председател на Парламента? "Очевидно е, че не знаем какво ще бъде състоянието на всички роли, които някой ще поеме след изборите", каза нидерландският лидер. /БГНЕС

Категории:

Тагове: