Часовникар: Времето е перфектен приятел и враг

Времето е един перфектен приятел и един враг. Това каза пред БГНЕС часовникарят Калоян Стоянов.

Говорим с него по повод преминаването от зимно към лятно часово време, което отново се случва, макар че още през 2018 година повече от 2 милиона европейци поискаха смяната на времето да бъде прекратена.

Както каза Калоян Стоянов за часовникаря смяната на времето е като за цветаря 8 март. Той съветва да внимаваме, когато връщаме времето назад да не е в 22 до 2 през нощта, а извън този диапазон. „В този диапазон, ако връщате времето назад е възможно да направите проблем с вашия часовник”, каза той. И тъй като много хора в този момент правят това връщане в неправилното време и създават проблеми в иначе перфектния си часовник и отиват при часовникарите като клиенти.

Калоян Стоянов е часовникар от 1999 г. и на въпроса какво означава времето за един часовникар отговаря така: то е един перфектен приятел и един враг. „Защо враг? Защото се състезаваме с времето да върнем часовникът на клиента в максимално кратък срок, а понякога той е за вчера. Приятел е, защото в желанието си да създаден по-добро изделие и по-добра точност, се състезаваме в това да подобрим точността на един часовник”, обясни той.

В момента, в който свалите часовникът от ръката и на сутринта той не работи точно е първата индексация, че трябва да отидете при часовникар. „Не трябва много дълго време да чакате да отидете при часовникаря и ако държите на часовника си и той има някаква сантиментална стойност за вас, то когато усетите, че има нещо с него, той не работи както трябва, не бива да го навивате ръчно и да си казвате: Ама аз сега му помагам, помагам, помагам… защото като отидете после при часовникаря е вече прекалено късно”, съветва той. По думите му няма часовник, който да не може да се ремонтира, въпросът е на желание от часовникаря, умения и финансов стимул от собственика. „Всяко едно нещо в часовника преди 200 години се е правилно на ръка, съответно може и сега да се направи, стига да имаш желанието и уменията да го направиш”, споделя Стоянов. /БГНЕС