Част от съюзниците на Турция в НАТО снабдяват терористите с оръжие

Турският посланик в Тирана Мурат Ахмет Йорюк хвърли сериозни обвинения във връзка с военната операция, провеждана в Северна Сирия от Турция, съобщава МИА.

„Някои от съюзниците на Турция в НАТО доставят оръжие на терористите от ПКК и отрядите за защита на населението, които са въоръжено и политическо крило на кюрдите в северния граничен регион на Сирия с Турци“, каза той.

Посланикът не назова кои са тези страни, но заяви, че оръжията им са незаконно внесени в неговата страна, за да създадат нестабилност чрез терористични актове.

„Европа не може да каже на Турция как трябва да постъпва. Моята страна се бори с тероризма и предприема мерки за националната си сигурност“, добави Йоорюк.

Той също предупреди членовете на терористичната организация ФЕТО в Албания, че "знаят какво ги очаква".

След неуспешния опит за преврат в Турция, Анкара изпрати списък в няколко страни, включително Албания, на поддръжници на организацията ФЕТО за екстрадицията им в Турция.

„Както знаете, ние имаме споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, подписано по време на посещението на нашия президент. Това споразумение влезе в сила миналата година. Някои решения са взети и ще бъдат предприети конкретни стъпки за изчистване на ФЕТО в Албания и премахването на структурите им там“, заяви турският посланик. /БГНЕС