Части от ГКПП „Капитан Андреево” стават обекти от националната сигурност

Части от ГКПП „Капитан Андреево” - в частта за упражняване на официален контрол от БАБХ, преминават като части от националната сигурност. Тези помещения са с особен режим, ДАНС ще упражнява специфична защита – информационна и физическа. С това недвусмислено се слага точка на това какво прави държавата по отношение на официалния контрол от Агенция на храните.

Това съобщи Явор Гечев, служебен министър на земеделието след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Гечев каза, че с този статут тези помещения са под особен режим. ДАНС проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в тези помещения, упражнява специфична защита като елемент от националната сигурност, включително информационна и физическа такава. Частната лаборатория в момента не изпълнява дейност там, цялата дейност по контрола на границата за храни се изпълняват само и единствено от държавата, заяви още Гечев.

Той посочи, че се работи по 40-дневен срок, в който да бъде повишен капацитетът на държавната лаборатория, за да може да приема всички проби от всякакъв вид и да отговаря на абсолютно всички изисквания на капацитет на лабораторията.

"До 6 месеца трябва да бъде изработена не само процедурата, да бъде проведена, да бъде закупено лабораторно оборудване и да бъде стационирана национална лаборатория към БАБХ на контролно-пропускателния пункт", уточни той. /БГНЕС