Частично слънчево затъмнение наблюдаваме днес

Частично слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано от България този следобед. Това затъмнение се случва, преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунния перигей.

За София затъмнението ще започне в 12:27:16 ч., каза в интервю за БГНЕС д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Петров е един от малкото български експерти по слънчевите затъмнения.

Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, ще се наблюдава в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

Петров припомня, че любопитните очи, които ще гледат затъмнението, все пак трябва да ползват защита за зрението си. Препоръчва се и защита на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението.

„Всъщност, препоръчвам на хората да не пресичат на непозволени места, да не пият, когато карат, и въобще да се оглеждат, когато пресичат. Това е много по-опасно отколкото утрешното слънчево затъмнение“, каза Петров.

Това слънчево затъмнение е твърде нищожно, защото то ще бъде частично – слънчевият диск ще бъде закрит от Луната – зависи от коя част на България се гледа, но ще е между 35 и 42%. И човек, ако не знае, че има такова затъмнение, никога няма и да разбере. То може да се види, ако погледнем някъде по обяд, с някакъв тъмен филтър към слънцето, категоричен е експертът. „Не ни трябват телескопи, не ни трябва бинокъл, просто най-хубавият филтър е да опушим едно стъкло на свещ, както са правили бабите преди повече от 600 години, и погледнем как слънцето е някак си леко изядено. На фона на оранжевия диск на слънцето, ще видим черна малка луничка, изрязала слънчевия диск“, разказва увлекателно любителят на пълните слънчеви затъмнения.

Истинското затъмнение е когато лунният диск закрие напълно слънчевият диск и това е нещо, което си заслужава да бъде видяно; но частичното слънчево затъмнение не носи някаква научна информация за експертите и науката, категоричен е астрономът.

А любителите на пълните слънчеви затъмнения ще трябва да почакат до 2135 г., когато от България ще се вижда идеално как Луната напълно закрива слънцето. Последното такова у нас беше прословутото пълно затъмнение през 1999 г., а предходното преди него – през 1961 г. Ако любителите на това уникално природно явление, обаче, имат път към Австралия точно на 20 април догодина, ще могат да видят красотата на пълното слънчево затъмнение.

Тъй като България не попада в зоната на честите пълни слънчеви затъмнения, любителите, експертите и учените правят специални експедиции до определени места по света, за да наблюдават явлението. При такива експедиции в разстояние на две минути може да се наблюдава слънчевата корона, - нещо, което без затъмнение не може да бъде изследвано.

През 2030 г. също ще има слънчево затъмнение, което ще се вижда впечатляващо от южната част на страната, нарича се „пръстенообразно“ затъмнение и при него Луната ще премине през част от слънчевия диск, но няма да успее напълно да го закрие, защото Земята и Луната се движат по елипса. При това положение понякога видимият диск на Луната е по-малък от видимия диск на Слънцето, и тогава се получава изключително красив пръстен на небето, разказва още Петров./БГНЕС