Чавушоглу: Ердоган ще разговаря с Путин и Зеленски за сделката за зърно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря следващите дни с руския и украинския си колеги с цел възстановяване на сделката за износ на зърно, заяви днес турският външен министър.

"Нашият президент ще разговаря с (руския президент Владимир) Путин и (украинския президент Володимир) Зеленски в следващите дни", заяви пред репортери Мевлют Чавушоглу.

"Вярваме, че ще преодолеем това... (Сделката за зърното) е от полза за всички."

Турция - един от посредниците на споразумението от юли заедно с ООН, увеличи дипломатическите си усилия за спасяване на сделката, подписана от враждуващите страни Русия и Украйна.

Москва заяви, че е преустановила участието си за неопределено време, след като обвини Киев в "масирана" атака срещу Черноморския ѝ флот в Крим в събота.

Споразумението, което трябваше да бъде подновено на 19 ноември, имаше за цел да намали световната продоволствена криза, подклаждана от нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, и вече позволи да бъдат изнесени повече от 9,7 млн. тона украинско зърно.

В понеделник Ердоган заяви, че Турция ще продължи да полага усилия за запазване на споразумението в сила въпреки колебанията на Русия. /БГНЕС, АФП

Анкара / Турция