Чавушоглу: Няма да има опашки на българската граница

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира ситуацията на границата между Турция и България, като акцентира върху мерките за облекчаване на трафика от камиони, съобщи Си Ен Ен Тюрк. Той участва в заседание на Асамблеята на Търговско-промишлената палата на Анталия.


Чавушоглу заяви, че броят на ленти за преминаване през границата от българската страна е бил твърде малък и не е отговарял на засиления трафик.

След съдействие от турска страна, българските структури са решили проблема с дългите опашки от тирове чрез създаването на три нови ленти, допълни той, като благодари на „нашата съседка България“.

Турският външен министър уточни, че това положително развитие ще улесни турските граждани, работещи в Европа, да се приберат в страната за предстоящите избори.

„Това беше много важно развитие“, категоричен бе Чавушоглу.

Той съобщи, че в процес на разрешаване е и въпросът за отваряне на нова лаборатория за фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Създава се лаборатория, която ще бъде открита през следващите месеци. До откриването ѝ, в резултат на вашите искания, сега изпращаме взетите оттам проби в столицата на всеки 2 часа. По-рано те се изпращаха веднъж на ден." /БГНЕС