Чавушоглу: Няма как да върнем всички сирийци обратно в родината им

Напълно ирационално е да се дава обещание за връщане на всички сирийски бежанци в родината им. Те са необходими за работна ръка в съответните сектори на Турция.


Това каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Ако кажем, че ще изпратим всички обратно на 100 процента, това няма да е уместно. Има нужда от заетост на някои работни места", каза той в телевизионно интервю.

Чавушоглу съобщи, че 550 000 сирийски мигранти са били върнати обратно в страната си и подчерта, че тази бройка не е достатъчна и ще бъдат изпратени още мигранти в родината им. "Трябва да ги изпратим не само в безопасни райони, но и в места, контролирани от режима. С други думи, трябва да ги изпратим в градовете, от които идват", каза министърът.

Като заяви, че ще работят по пътна карта за безопасното връщане на мигрантите и подготовката на инфраструктурата, Чавушоглу каза: "Те ще се върнат, ние сме решени, ще ги върнем, но трябва да го направим по начин, който отговаря на човешкото достойнство".

Подчертавайки необходимостта от подготовка на инфраструктурата за завръщане и осигуряване на безопасност на живота, ООН трябва да се включи и международната общност трябва да окаже подкрепа, каза Чавушоглу, като отбеляза, че такава пътна карта е договорена.

Дипломатът №1 на Анкара изтъкна, че са предприети необходимите мерки срещу незаконното преминаване на мигранти през границите със Сирия и Иран. "От друга страна, не бива да забравяме, че и от трите ни страни има морета...Необходимо да се помисли как да се управлява този въпрос. Не може да се говори за това с език на омразата или с популизъм. Да, мигрантите дойдоха в Турция заради гражданската война в Сирия. Те дойдоха от Афганистан заради ситуацията там, през Иран... много афганистанци...Турция връща афганистанците обратно в страната им", каза още турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. /БГНЕС