Чавушоглу: Отказът на Швеция да разследва провокациите на РКК е абсурд

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу остро разкритикува отказа на шведските власти да преследват поддръжници на терористичната организация ПКК, които миналата седмица извършиха антитурска провокация в Стокхолм.

Чавушоглу нарече абсурден опита на Стокхолм да оправдае действията си с "върховенството на закона".

"Решението на (шведския) прокурор да не разследва инцидента е абсурдно, всички знаем какво означава върховенството на закона", заяви дипломатът на съвместна пресконференция с иранския си колега Хосейн Амир Абдоллахиян в Анкара.

Чавушоглу подчерта, че провокацията е извършена от терористи, с които Швеция се е ангажирала да се бори в рамките на Тристранния меморандум.

Той заяви, че гореспоменатата акция на поддръжници на ПКК в шведската столица няма нищо общо със "свободата на словото" и е расистко действие.

"Това е акт на расизъм и омраза, включващ престъпление от омраза. То противоречи на общочовешките ценности и е престъпление според международното право. Опитвайки се да заблудят Турция относно провокацията на РКК в Стокхолм, шведските власти само заблуждават себе си", заяви Чавушоглу.

"Или Швеция ще стане жертва на мини, поставени от терористи, или всички ние ще продължим напред, като вземем предвид опасенията си за сигурността и изпълним задълженията, съдържащи се в меморандума. В този случай решението зависи от Швеция", заключи Чавушоглу.

Коментирайки ситуацията в Сирия, министърът заяви, че САЩ и Русия не спазват условията на споразуменията с Турция относно Сирия.

Външният министър на Турция подчерта, че Турция и Иран твърдо подкрепят териториалната цялост и политическото единство на Сирия./БГНЕС, АФП

Анкара / Турция