Чавушоглу на посещение в Шумен

Мевлют Чавушоглу пристигна в Шумен, съобщи пресцентърът на ДПС.

Визитата му започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на жертвите на т.нар. "възродителен процес" в Каолиново.

На градския площад пристигнаха още посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок, консулът на Турция в Бургас Синем Гюзел и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Гостите почетоха паметта на жертвите от майските събития и поставиха венци пред паметната плоча-мемориал на площада пред общината.

Те бяха приветствани от кмета на община Каолиново Нида Ахмедов.

В словото си Мевлют Чавушоглу благодари за помощта, оказана от общините в региона за пострадалите от земетресенията в южната част на Турция.

Той заяви, че се надява България да има редовно правителство и допълни, че двете страни са приятелски държави, които ще останат такива и в бъдеще.

Предстои външният министър на Турция да се срещне с бизнесмени и студенти. Той ще участва и в ифтар пред Томбул джамия. Тържествената вечеря е израз на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Чавушоглу ще проведе разговори с представители на големи турски компании в региона на гр. Шумен. Предвидена е и обиколка в част от производствените цехове на „Алкомет“ АД. /БГНЕС