Чавушоглу: Русия и Украйна се отдалечават от дипломацията

Турция призова за възможно най-скорошно прекратяване на огъня между Русия и Украйна, като заяви, че двете страни се отдалечават от дипломацията, тъй като войната се проточва.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна се стреми да събере руския и украинския си колеги - Владимир Путин и Володимир Зеленски, за преговори за примирие в Истанбул.

"Възможно най-скоро трябва да бъде установено прекратяване на огъня. Колкото по-скоро, толкова по-добре", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Членът на НАТО Турция, която се опитва да запази неутралитет след войната на Русия в Украйна, има добри връзки с двете си черноморски съседки.

"За съжаление двете страни бързо се отдалечават от дипломацията след разговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул през март“, каза Чавушоглу. "Тъй като украинско-руската война се проточва, за съжаление, ситуацията се влошава и усложнява", добави той.

Министърът също така призова за "справедлив мир", основан на териториалната цялост на Украйна.

"Трябва да има справедлив мир за Украйна. Къде се води войната? Тя се води на украинска територия", каза той. "Трябва да започне процес, който ще гарантира границите и териториалната цялост на Украйна. Без прекратяване на огъня не е възможно да се говори за тези въпроси." /БГНЕС, АФП

Анкара / Турция