Чавушоглу: Светът осъзнава сериозността на проблема с миграцията

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза това пред репортери в района Манавгат в турската провинция Анталия, където се проведе церемония за обезщетяване на местни фермери, загубили оборудване при горските пожари на 28 юли.

Ръководителят на турската дипломация припомни посещението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в Турция на 11 септември.

„Турция вече получава по -активна подкрепа от международната общност за безопасното завръщане на бежанците”, каза Чавушоглу.

„Международната общност започна да осъзнава сериозността на проблема. Турция работи с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да върне бежанците, особено от Сирия, в техните страни“, каза министърът.

Същевременно турският външен министър подчерта необходимостта и значението на осигуряването на бежанци на прилични условия на живот след завръщането им по домовете - достъп до образование, медицински услуги и заетост.

„Сега, поради ситуацията в Афганистан, е погрешно и невъзможно незабавното връщане на бежанците в тази страна“, каза ръководителят на турското външно министерство.

Според Чавушоглу, на фона на новата пандемия на коронавирус (COVID-19), ситуацията с потока от нелегални мигранти започва да предизвиква още по-голяма загриженост, включително в Турция.

„Поради редица събития и икономически проблеми в различните страни миграцията се увеличава. Но ако това е глобален проблем, тогава решението трябва да се търси заедно - от цялата световна общност“, подчерта турският външен министър./БГНЕС, Анадолска агенция