Чавушоглу: Турските войски остават в Сирия

Турция иска да задържи войските си в Северна Сирия до установяването на стабилност в региона, тъй като ранното оттегляне може да доведе до конфликт, който да предизвика допълнителен приток на бежанци към границата, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.


"Доброволното завръщане на сирийците също трябва да бъде контролирано. Изтеглянето на войските ще стане, след като тези места се стабилизират", каза Чавушоглу, цитиран от „Хюриет“.

Опонирайки на аргумента на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), че ще изтегли турските войски от Сирия, ако дойде на власт, Чавушоглу заяви, че обещанието им не е реалистично, защото има риск от терор в региона.

"Съществува риск това място да се превърне в коридор на терора. Нашето изтегляне оттам не означава, че режимът ще получи пълно господство", каза министърът.

"Ако се изтеглим, ще има сериозни конфликти. В тази среда на несигурност много имигранти могат да дойдат на турската граница", посочи той.

"Думите на опозицията са рисковани, а подходът на режима "Нека Турция се изтегли, ще говорим по-късно" също не е реалистичен", подчерта Чавушоглу.

Турският външен министър съобщи, че нова среща между Турция, Русия, Иран и Сирия вероятно ще се проведе на 10 май в Москва.

"Сега предложенията за дата дойдоха от руснаците. Такава среща вероятно ще се състои на 10 май. В момента президентът на Иран заминава на обиколка в Африка. Поради това не е ясно кой точно ще участва от страна на Иран. Но изглежда, че ще проведем тази среща на 10-ти. Тя е планирана в Москва", заяви Чавушоглу.

Турция затвори въздушното си пространство за Армения

Чавушоглу съобщи, че турското въздушно пространство е затворено за арменски самолети, които летят до трети страни. Решението е в отговор на откриването на паметник в Ереван, посветен на убийствата срещу турски и азербайджански официални лица, заяви Анкара.

Все още има директни полети между Армения и Турция, но Чавушоглу предупреди , че „ако продължат да пазят монумента, ще предприемем други мерки".

Той каза, че няма да бъдат разрешени и ВИП полети, с изключение на председателя на арменския парламент, който ще дойде в Турция за парламентарната асамблея на организацията на срещата за икономическо сътрудничество в Черно море.

"Като министър, оглавяващ Министерството на външните работи, институцията, която след институциите за сигурност даде най-много мъченици, не е възможно да приема това", каза той.

Чавушоглу отбеляза, че не намира за искрени и коректни изявленията на Армения по темата. /БГНЕС