Чай от каркаде за добър метаболизъм

Ползите от чая, но и опасността от ароматната напитка разкрива диетологът Аида Киримова за "Вечерни Волгоград".

Експертът нарече чаят улун (oolong tea, англ.) най-безопасният вид чай. Той не причинява алергии, подобрява метаболизма и спомага за загубата на тегло. Хората, страдащи от язва, гастрит и бъбречни проблеми обаче трябва да се въздържат от тази напитка.

Киримова отбеляза, че чаят Pu-erh (Пу-Ер), наричан „чаят на императорите“, е уникален вид, защото не повишава киселинността на стомаха. Позволено е да се пие дори при язва и гастрит. Той помага за справяне с киселини, отравяния, колит и дуоденит. Този чай дава на хората с ниско кръвно налягане жизненост и физическа сила.

Диетологът предупреждава, че е забранено да се пие Пу-Ер при високи температури, бременност, глаукома, хипертония, уролитиаза, атеросклероза, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Поради тонизиращия му ефект е нежелателно да се пие Пу-Ер преди лягане. Не се препоръчва за деца под три години.

Червеният чай от каркаде (хибискус) също е богат на хранителни вещества. Когато се консумира редовно и правилно, тази напитка подобрява здравето и метаболизма. Червеният чай е противопоказан при язва на стомаха, атеросклероза и безсъние.

Киримова припомня, че когато приемате хибискус, трябва стриктно да спазвате температурния режим, в противен случай напитката ще навреди на тялото. Силно горещият червен чай нарушава целостта на лигавицата, студеният чай води до събиране на слуз в стомашно-чревния тракт, а твърде силният хибискус провокира мигрена и повишава раздразнителността. /БГНЕС