Чайната церемония - философия без думи от гост и домакин

Пролетно тържество по случай цъфтежа на японските вишни – Оханами за поредна година събра десетки почитатели на източната традиция в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“, предаде репортер на БГНЕС.

Японски ритуал се практикува през първите дни от пролетта. Съзерцаването на цъфналите вишни води хората към философски размисли за краткотрайността на живота и непрекъснатото обновление в природата.

В България обичаят се превръща в ежегодна традиция от 1999 г. благодарение на японското посолство са посадени вишневи дръвчета пред библиотеката.

Празникът е съпътстван с традиционната чайна церемония. Тази година тя се води от Марта Илиева от сдружението „Урасенке България“. Много хора си мислят, че тази церемония има хилядолетна традиция. Всъщност тя води началото си от Средните векове. За баща на японската чайна церемонията се смята Сен но рикю, разказа за БГНЕС Марта.

Идеята на чайната церемония е домакинът и гостът да намерят покой в своите души, по този начин да се сближат на чаша чай. Всичко е обвързано с дзен традициите в Япония. Обикновено церемонията се прави в малки стаички, където присъстват от двама до пет души.

Чайната церемония е философия. Гостът и домакинът не си казват почти нищо. Прави се с цел да се остави отвън стените на стаичката всичко фриволно и ненужно. Единствените думи са на благодарност и обсъждане на предметите, с които се прави чаят. Център на внимание е кой е направил чашата или поетическото име на лъжичката, с която се обсипва чаят. Тези предмети обикновено са много ценни и скъпи.

Специален поздрав отправиха детският радиохор на БНР в присъствието на японския посланик Масато Ватанабе, който от своя страна на български език заяви, че през тази година ще бъдат отбелязани с редица прояви добрите взаимоотношения между България и Япония. „В краткото си приветствие искам да пожелая на българите добро здраве и щастие“, завърши дипломатът. /БГНЕС