Чеферин към Инфантино: Мондиал на всеки две години ще има ужасни последствия за футбола

Президентът на УЕФА Александър Чеферин призова ръководителят на ФИФА Джани Инфантино да се откаже от намерението си да подложи на гласуване идеята за провеждане на Световно първенство на всеки две години. Днес Инфантино проведе виртуална работна среща с представители на всички 55 страни-членки на УЕФА, на която стана ясно, че на 20 декември ще се проведе гласуване сред всички членове на ФИФА дали да бъде приета радикалната промяна.

Александър Чеферин

"Най-сериозно умолявам вас и ФИФА да не настоявате за това гласуване, защото то може да има ужасни последствия за футбола като цяло. Не мисля, че ще е разумно подобно нещо да бъде подлагано на гласуване. Не само защото ще има ужасни последствия, но и защото заинтересовани страни като клубовете и лигите няма да могат да участват в това гласуване, а тази идея ще е фатална за тяхното съществуване", заяви Чеферин по време на срещата.

От своя страна Инфантино изтъкна, че основната му цел е да върне интереса на младите хора към футбола и да направи най-популярната игра в света по-устойчива. "Световното първенство е нещо огромно, от което всеки печели, и трябва да сме много внимателни какво правим със Световното първенство. ФИФА или Световното първенство не са враговете на футбола, враговете на футбола са другите занимания, след които тичат младите момчета и момичета днес. Ние трябва да помислим как с общи усилия върнем интереса им към футбола", каза президентът на ФИФА.

По време на срещата представителите на Финландия, Италия, Германия, Португалия, Румъния, Шотландия, Испания и Швейцария заявиха, че искат Световното първенство да продължи да се провежда на четири години. Генералният секретар на Португалската футболна федерация предложи, ако се провежда Мондиал на всеки две години, то във всяко издание да имат право да участват само отбори, които не са участвали в предишното.

"Няма да предприемем нищо, което би наранило някого. Но не можем да оформяме предложенията си, базирайки се само на фийдбек от Европа. Трябва да уважаваме мнението на всички", допълни Инфантино, който каза още, че предложението на Португалия трябва да бъде проучено. /БГНЕС