Чехия експулсира 18 руски дипломати

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване, заяви на извънредна пресконференция в Прага първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, временно изпълняващ и длъжността министър на външните работи.

"Като министър на външните работи на Чешката република реших да изгоня всички служители на руското посолство в Прага, които бяха ясно идентифицирани от нашите специални служби като служители на руските специални служби СВР и ГРУ. В рамките на 48 часа 18 служители на руското посолство трябва да напуснат Чехия “, каза той.

Вицепремиерът изрази съжаление, че тази стъпка ще нанесе сериозен удар по руско-чешките отношения, но държавата, според него, е била принудена да я предприеме. „Ние сме в същата ситуация като Великобритания при опита за отравяне на Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Към 19:00 ч. се обадих на руския посланик в Чешката република Александър Змеевски и го информирах за това ", каза Хамачек.

Чешкият премиер Андрий Бабиш също участва в пресконференцията. Той каза, че националните разузнавателни служби са посочили, че ГРУ е замесено в експлозията в склад за боеприпаси в село Врбетице близо до град Злин в източната част на страната през 2014 г.

„Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването за причините за експлозията, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ,по-точно подразделение 29155 при експлозията на боеприпаси във Врбетица. Нанесени са огромни материални щети и възникна сериозна заплаха за много жители, но преди всичко загинаха двама наши граждани - невинни бащи на семейства", каза Бабиш.

Той и първият вицепремиер обясниха подробно същността на въпроса на чешкия президент Милош Земан.

"Днес информирахме президента Земан за този случай и за това, което се предлага да се направи .

Президентът е изразил абсолютната си подкрепа. Този случай се разследва допълнително от чешките компетентни органи. Чехия е суверенна държава и е длъжна да реагира правилно на този безпрецедентен факт, каза още Бабиш.

На свой ред Хамачек заяви, че разкритите обстоятелства около експлозията във Врбетице са основната причина за отказа му от работното посещение в Москва, планирано за 19 април, където трябваше да обсъди с ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров възможността за получаване на руската ваксина „Спутник V“ .

"Заедно с министър-председателя информираме за този случай нашите съюзници и партньори в Европейския съюз и НАТО и искаме тяхната подкрепа“, добави Хамачек.

Решението на Прага бе последвано от изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която каза, че Чехия е наясно, какво следва след подобни „фокуси”. / БГНЕС

Прага / Чехия