Чехия поиска туристите ѝ да влизат у нас 22 дни след първа доза от ваксина

Режимът на влизане на чешки туристи у нас 22 дни след първа доза от поставена ваксина беше обсъден на съвместна среща на ниво министри днес, на която страната ни е домакин.

Експертна комисия ще заседава по темата, а външният министър на Чехия Якуб Кулханек изрази надеждата си за положителен отговор в следващите няколко дни. Ако такова решение бъде взето у нас, то ще важи реципрочно и за българските туристи, пътуващи за Чехия.

Българският външен министър Светлан Стоев също потвърди, че се очаква позитивно решение от страна на България по този въпрос.

Служебният министър на туризма Стела Балтова подчерта, че очакваме 200 000 чешки туристи у нас през летния сезон, съобщи БНТ.

На срещата беше дискутиран и скандалът с експлозията във Върбетице и тези у нас. Обсъдено е тясно сътрудничество между службите на двете страни, а разследващите им органи са в постоянен контакт по между си.

Стоев заяви, че Чехия и България са изразили взаимна солидарност и недоволство от реакцията на руската страна.

По отношение за провеждането на парламентарните избори на 11 юли, чешкият външен министър заяви, че ще даде разрешение за откриване на поисканите от България шест избирателни секции на територията на Чехия. /БГНЕС