Чехия въведе таван върху цените на тока и газа

Чешкото правителство на извънредно заседание в понеделник одобри мерки за ограничаване на цената на електроенергията и газа за домакинствата, малките и средни предприятия и публичните институции. Това съобщи пред журналисти премиерът Петр Фиала.

Ценовият таван се въвежда като компенсация на разходите за потребителите във връзка с рязкото увеличение на разходите за енергия, което се наблюдава в цяла Европа. Максималната цена на 1 киловатчаса електроенергия за домакинствата е ограничена до 6 крони (приблизително $0,25), цените на газа ще бъдат ограничени до 3 крони ($0,12). Мерките ще засегнат домакинствата, малките и средни предприятия, болници, клиники, местни органи, училища, старчески домове и други обществено значими обществени институции.

Чешките власти очакват, че ограничаването на цените на енергията ще доведе до задържане на инфлацията в републиката, която през август възлиза на 17,2% на годишна база. През следващите години кабинетът на министрите ще следи отблизо ситуацията на енергийния пазар и периодично ще коригира цените, като отчита интересите на националните потребители.

Правителството обсъжда и варианти за компенсиране на големи чешки компании с висока нетна стойност и промишлени предприятия за пропуснати печалби поради нарастващите разходи за енергия. Този въпрос ще бъде внесен на следващото заседание на кабинета на 14 септември.

Според премиера мерките, обявени от правителството на 9 септември за ограничаване на цените на електроенергията и газа, трябва да бъдат подкрепени от чешкия парламент. Фиала не се съмнява, че депутатите ще гласуват за прилагането им. Правителството очаква също на 14 септември Европейската комисия да обяви подробностите за европейския план за подпомагане на жителите на страните от ЕС в борбата срещу нарастващите цени на енергията. Прага смята за необходимо да се постигне общоевропейско решение по въпроса за таваните на цените.

Според чешките медии обявените от правителството мерки за подкрепа на домакинствата, бизнеса и обществените институции може да струва на бюджета 130 милиарда крони (около 5,3 милиарда евро). /БГНЕС