Чехия замрази заплатите на висши политици за 5 г.

Долната камара на чешкия парламент, по предложение на правителството, прие законопроект за замразяване на заплатите на президента на републиката, членовете на правителството и членовете на двете камари на парламента за следващите 5 години, съобщи чешката телевизия.

„Депутатите от долната камара на чешкия парламент с мнозинство от гласовете одобриха законопроекта за замразяване за следващите 5 години /от 2022 до 2026 г./, заплатите на върховните политици - президентът на републиката, членовете на правителството, депутатите на долната камара на парламента и членовете на горната камара на парламента", се казва в съобщението.

В момента базовата месечна заплата на чешки депутат е около 4 100 долара. От януари 2022 г. тя трябваше да се увеличи с 6% или с около 250 долара. Заплатите на министрите или ръководителите на всяка от камарите на парламента без замразяване биха се увеличили с около 475 долара.

Решението на долната камара все още трябва да бъде разгледано на заседание на Сената, но той ще направи това едва след парламентарните избори на 8-9 октомври. /БГНЕС