Чехия подписа споразумение за прекратяване на зависимостта от руския петрол

Чешката държавна енергийна компания Mero е подписала споразумение за прекратяване на зависимостта на страната от руския петрол, повече от година след инвазията на Москва в Украйна, предаде АФП.

Mero ще финансира разширяването на Трансалпийския петролопровод (TAL), който доставя петрол от италианското пристанище Триест до Централна Европа, на стойност 73 млн. долара.

От 2025 г. капацитетът на TAL в Чешката република вече ще се удвои до осем милиона тона петрол годишно.

"Тази сделка е нашето бъдеще, тя ще ни откъсне от Русия след дълги 60 години и ще ни помогне да постигнем независимост, свобода и суверенитет в енергийните доставки", заяви пред репортери главният изпълнителен директор на Mero Ярослав Пантучек.

Страната членка на ЕС с население от 10,5 млн. души вече се отказа от руския газ по-рано тази година.

Двете рафинерии на Чешката република получиха 7,4 млн. тона петрол през миналата година - 56% от него от Русия по тръбопровода "Дружба".

През май 2022 г., три месеца след като Русия нахлу в Украйна, ЕС наложи забрана за внос на повечето видове петрол от Русия, но тръбопроводът "Дружба" беше изключение.

Чешкият министър-председател Петр Фиала заяви, че това даде на Прага време да договори сделката за TAL.

Той приветства споразумението като "важна стъпка, крайъгълен камък за нашата енергийна независимост от Русия".

Стартиралата през 1967 г. TAL е собственост на консорциум от осем петролни компании, в който освен Mero влизат още Shell, ENI и ExxonMobil.

TAL транспортира петрол от Италия до Южна Германия, откъдето след това по други тръбопроводи пътува до Чешката република и Австрия. /БГНЕС