Челси е новият крал на Европа

Челси надигра Манчестър Сити с 1:0 във финала на Шампионска лига и триумфира за втори път в надпреварата.

Челси е отново на европейския връх след 2012-а година.

Пред 16 500 зрители на стадион „Ещадио до Драгао“ в Порто, двата отбора предложиха равностойна битка през първото полувреме, но възпитаниците на Томас Тухел успяха да поведат в края на частта. В началото Сити опитаха няколко опасни слизани по посока вратата на Едуар Менди, но без резултат, а от другата страна Тимо Вернер на два пъти имаше добри шансове да открие резултата – при втората ситуация той стреля от близко разстояние слабо в обятията на Едерсон. Най-чистото положение за „гражданите“ бе на сметката на Фил Фодън, който получи чудесен пас в коридор от Кевин Де Бройне, но бе спрян от вездесъщата намеса на Антонио Рюдигер.

„Сините“ направиха принудителна смяна заради контузията на Тиаго Силва – на мястото на бразилеца в игра влезе Андреас Кристенсен. Челси поведе в 43-та минута, когато се възползва от изнесената линия на съперника и хвана защитата на Сити неподготвена – Мейсън Маунт намери по чудесен начин в коридор Кай Хаверц, който остана очи в очи с Едерсон. Германският национале не успя да преодолее бразилеца от първия опит, но след рикошет топката попадна отново в него и той не сбърка, за да даде преднина на лондончани. Това бе и първи гол за нападателя на „сините“ в тазгодишното издание на Шампионска лига.

След почивката Сити поеха контрола върху притежанието на топката, докато Челси се прибра компактно в своята половина и изчакваха своите моменти на контраатака. След около час игра обаче „небесносините“ понесоха удар, след като Де Бройне, през сълзи, трябваше да бъде заменен принудително след тежък сблъсък с Рюдигер. Играчите на Пеп Гуардиола рядко достигаха до опасни моменти пред вратата на съперника, като опитаха няколко остри центрирания без успех. Дълбоко в добавеното време Риад Марез изгледа как изстрелът му с десния крак преминава агонизиращо над вратата на Менди. „Сините“ пропуснаха най-чистата си ситуация за второто полувреме чрез резервата Кристиан Пулишич, който получи пас от Хаверц, но стреля встрани.

В крайна сметка, „сините“ на Томас Тухел удържаха натиска на опонента за втората си купа от турнира след тази през 2012, когато тимът надви Байерн Мюнхен след 1:1 в редовното време и продълженията и след това след изпълнение на дузпи. Тухел си взе „поправителния“, след като миналата година воденият от него Пари Сен Жермен отстъпи в спора за трофея на Байерн Мюнхен с 0:1. Манчестър Сити, от своя страна, загуби в първия си финал в историята на най-престижния европейски клубен турнир. За наставника им Пеп Гуардиола това бе първи спор за трофея от 2011-а насам, когато триумфира за втори път с Барселона – той остава с два триумфа, след като впоследствие игра три полуфинала в съревнованието с Байерн Мюнхен.

Гуардиола не успя да триумфира за трети път в турнира като треньор.

Челси надви Сити за трети път в последните около два месеца след успеха с 1:0 в полуфиналите на ФА Къп и с 2:1 във Висшата лига. „Сините“ загубиха финала за Купата на Футболната асоциация от Лестър с 0:1 и си гарантираха място в четворката, докато „гражданите“ остават с два трофея този сезон – Висшата лига и Купата на Лигата. /БГНЕС