Челси, Манчестър Сити и Атлетико Мадрид се оттеглят от Суперлигата

Челси ще подготви документацията си за оттегляне от европейската Суперлига възможно най-скоро – по-малко от 48 часа, след като бе определен за един от 12-те клуба-създадетели на новия турнир. Това стана ясно от репортера на Sky Sports Кейва Солхъкъл.

Фенове на Челси се събраха пред "Стамфорд Бридж" в знак на протест срещу Суперлигата.

Клубният автобус бе блокиран от това да влезе на стадион „Стамфорд Бридж“ за мача с Брайтън във вторник вечер, като фенове на „сините“ протестираха срещу противоречивите предложения. Бившият страж на лондончани Петър Чех бе видян да успокоява протестиращите привърженици, призовавайки ги да пуснат автобуса.

BBC предаде, че Челси ще се оттегли от ЕСЛ – новина, която предизвика реакция на феновете, които запяха песен извън пределите на дома на клуба. "Челси взе решение в последния момент миналата седмица да се присъедини към ЕСЛ. Те сега съжаляват за него и приемат, че то е било грешка. Те са чувствали, че "е трябвало да скочат на влака, тъй като той е тръгвал от гарата". Оказало се, че влакът не водел до никъде".

„Сините“ са един от шестте английски клуба, които се подписаха в подкрепа на новия турнир Суперлига, заедно с Арсенал, Тотнъм, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Към тях се присъединиха по три тима от Испания и Италия – Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Ювентус, Интер и Милан.

До решението на лондонския клуб, финалист за ФА Къп и полуфиналист в ШЛ, се стига поради негативната реакция в световен мащаб, която според клуба може да изтрие добрата работа, свършена за общността по време на пандемията от коронавирус и борбата срещу расизма, включително антисемитизма. Скоро след новината стана ясно, че Манчестър Сити също е казал на организаторите, че не иска да бъде част от проекта. Журналистът Бен Якобс пък написа в Туитър, че ръководни лица в Атлетико Мадрид също са обявили, че "дюшекчиите" няма да бъдат част от Суперлигата.

Протестът извън „Стамфорд Бридж“ продължава, а Челси трябва да приеме Брайтън в двубой от 32-ия кръг на Висшата лига. „Сините“ се нуждаят от трите точки, за да увеличат шансовете си за влизане в топ 4 в края на сезона. Срещата ще започне с 15-минутно закъснение. /БГНЕС