Черна гора очаква да влезе в ЕС до 2028 г.

След положителната оценка от Брюксел, Черна гора гледа уверено към еврочленството. Подгорица очаква да стане 28-ата страна от ЕС през 2028 година заяви генералният директор по въпросите за ЕС Снежана Радович.


В специално интервю за БНТ генералният директор по въпросите за Съюза Снежана Радович заяви, че Черна гора разчита на подкрепата на София.

„Подгорица работи усилено по всички преговорни глави и вече е успяла да затвори три от тях. От председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година България е поела твърдо по линията на подкрепа към Черна гора за присъединяването й към общността“, заяви Снежана Радович.

Днес тя се срещна с български младежи, участници в пилотното издание на Менторската програма "Мост за нови възможности".

Подгорица работи усилено по всички преговорни глави и вече е успяла да затвори три от тях. От председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 година България е поела твърдо по линията на подкрепа към Черна гора за присъединяването й към общността, заяви Снежана Радович.

"Нормално е с България да се разбираме най-добре от всички други страни. Ние сме от един регион, имаме близка култура и традиции. Вашата държава е една от тези, които най-силно подкрепят Черна гора по пътя ни към Европейския съюз и сме благодарни за това", заяви Снежана Радович директор по въпросите на Европейския съюз.

Според Радович оптимистичният вариант е Черна гора да стане член на Евросъюза през 2028 година.

"Ако успеем да задържим политическата стабилност в Черна гора, може да говорим за присъединяване през 2028. Още през тази година можем да затворим още 10 от преговорните глави. Но виждаме, че такава стабилност се постига трудно както в Черна гора, така и в България", допълни Снежана Радович.

За нова политическа ера в Черна гора говори министърът на образованието, науката и иновациите Анджела Якшич-Стоянович.

"Ние сме ново правителство, а голяма част от лицата в него са млади хора. Започнахме нова ера за Черна гора и подредихме приоритетите си, като образованието е един от основните за нас", коментира Анджела Якшич-Стоянович./БГНЕС