Черна гора: Парламентарно мнозинство с инициатива за освобождаване на Джуканович

Мнозинството от депутатите в черногорския парламент – 41, подписаха предложение за откриване на процедура за установяване дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията, като го внесоха в парламента, съобщава „Виести“. Предложението беше подписано от депутатите на Демократичния фронт, Демократична Черна гора, Единна и истинска Черна гора, Гражданското движение УРА, Социалистическата народна партия (СНП), Движението за промяна (ПзП) и ЦИВИС. Те имат 41 от общо 81 депутати в черногорския парламент.

Инициативата дойде, след като Джуканович отказа да приеме предложението Миодраг Лекич да бъде мандатоносител за състава на новото правителство и когато той внесе предложение за прекратяване на мандата на парламента. В обяснението си Джуканович по-рано заяви, че не е получил всички подписи от депутатите, защото те не са дошли при него за консултации и че „не е останал с впечатлението, че има ясно мнозинство, което да може да формира правителство с ясни решения на много трудни проблеми от финансов, икономически, правен, институционален и политически характер“.

В предложение за освобождаване на президента от длъжност те посочват, че Джуканович е нарушил член 95, параграф 5 от Конституцията на Черна гора, защото, както твърдят, не е поканил всички представители на политическите партии на обсъжданията относно мандата за съставяне на правителството, нито Миодраг Лекич, който според парламентарното мнозинство е получил подкрепата на 41 народни представители за мандатоносител за състава на новото правителство и който, като председател на партия Демос, е неин представител, което е явно нарушение на най-висшите правни актове. Също така е напълно противоконституционно той да изисква подписите на депутатите като условие за предложението за народен представител, защото такова задължение не съществува по Конституция. Съгласно член 98 от Конституцията на Черна гора процедура за установяване дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията може да бъде инициирана от парламента по предложение на най-малко 25 депутати.

Решението за наличие или не на нарушение на Конституцията се взема от Конституционния съд и незабавно се публикува и предава на парламента и на президента на Черна гора.

Конституционният съд в Черна гора няма кворум и месеци наред не успява да събере, тъй като кандидатите не получават необходимия брой гласове от депутатите. /БГНЕС