Черна гора ще обучава украински военнослужещи

Черна гора възнамерява да се присъедини към мисията на Европейския съюз за оказване на военна помощ на Украйна (EUMAM), като ще участва в обучението на украински войници, съобщиха за Радио Свободна Европа от Министерството на отбраната на Черна гора.


Както заявиха те, министерството наскоро е получило одобрение за участие в тази мисия, след като Черна гора изрази намерението си да предостави друга форма на подкрепа на Украйна и да допринесе за Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Мисията EUMAM е създадена от Съвета на Европа през 2022 г. след военната агресия на Русия срещу Украйна с цел да се окаже помощ на тази страна, като се укрепи способността на армията да защитава териториалната цялост и суверенитета. Мисията е упълномощена да предоставя индивидуално, колективно и специализирано обучение на членове на украинските въоръжени сили в местата, където се намират държавите - членки на ЕС.

"В момента сме във фазата на изпълнение на националните процедури, които трябва да доведат до приемането на парламентарно решение за участието на военнослужещи от армията на Черна гора в тази мисия", заявиха от Министерството на отбраната.

Решението за използване на армейски части в състава на международни сили се взема от парламента на Черна гора по предложение на Съвета по отбрана и сигурност.

След като Съветът определи предложеното решение, в което точно ще се определи участието на черногорските войници в тази мисия, то ще бъде изпратено на Народното събрание за по-нататъшна процедура, съобщават от министерството.

Черна гора е член на НАТО от 2017 г. и следва европейската външна политика, включително отношението си към руската военна агресия срещу Украйна. /БГНЕС

Категории:

Тагове: