Черната кутия на МиГ-а е извадена от 70 метра дълбочина, данните могат да бъдат разчетени още днес

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, е открита, предаде репортер на БГНЕС.

Изтребителят падна в морето при учение през нощта на 9 юни. На следващия ден майор Терзиев бе обявен за загинал, а издирването на черната кутия на машината продължи, но заради лоши условия бе прекратено. След анализ на събраните данни, голямото количество снимков и видео материал от морското дъно, както и профилактика и подготовка на подводното оборудване, тази сутрин Военноморските сили (ВМС) възобновиха издирването.

На брифинг пред медиите служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи за намирането на черната кутия на МиГ-а и нейното изваждане от дъното на Черно море от повече от 70 метра дълбочина.

От Варна тя ще бъде транспортирана до летището и със самолет ще бъде докарана в базата в Граф Игнатиево, за да се снемат данните от нея. Панайотов съобщи, че е нарушено състоянието на черната кутия - тя е с нарушена външна обвивка, но надяваме се вътрешната обвивка, която съдържа информация за полета на майор Терзиев и за скоростта, аудиозаписи на пилота, да е здрава.

Това ни дава надежда, че информацията от нея може да бъде снета още в рамките на днешния ден, заяви Георги Панайотов.

Той бе категоричен, че няма вариант данните от черната кутия на МиГ-а да не бъдат разчетени в България. Министърът на отбраната благодари на всички, които са взели участие в издирването, подчертавайки, че търсенето на кутията е било като да намериш "игла в купа сено". /БГНЕС