"Черната скала" - смърт след 1945 г., днес престъпно мълчание

Адвокати, лекари, офицери, включително генерали, кметове, търговци, учители, финансисти или просто будни граждани от Самоковско и селата Бели Искър и Белчин. Това са хората от района, които са хвърляни от "Черната скала", от близо 1400 м., срещу скалите от комунистическата власт след 1945 година.

"Черната скала" се намира на десетина километра от центъра на Боровец, в полите на Рила планина, разказва репортер на БГНЕС.

80 години по-късно все още не е ясно колко точно са хвърлените в пропастта – дълбока стотици метри надолу. Знаем имената само на стотина. За останалите няма никаква следа. Десетилетия след убийството им случайни хора намират човешки кости между скалите, но пазят в тайна ужасяващата гледка, за да не ги сполети и тях същата съдба.

Преди да бъдат хвърлени от височините на "Черната скала" всички са подложени на нечовешки мъчения. Много от тях са докарвани в безсъзнание. Част от истината за тази българска трагедия от близкото минало дължим на журналиста Георги Манов, който в продължение на дълги години разследва убийствата и публикува книгата "Черната скала", където се намират и имената на част от екзекуторите на елита от родния му край. От книгата разбираме как на близките на избитите е било забранено да приберат останките на техните роднини и да не разказват на никого за тяхната съдба.

Зловещата тишина край "Черната скала" и днес ни припомня за жестоката съдба на стотиците българи от Самоковско.

Днес, близо осем десетилетия след това клане, до "Черната скала" се стига доста трудно. Ако случайният турист или просто живеещ наоколо не е прочел предварително за жестоката съдба на нашите предци, той ще достигне до лобното място на стотиците будни граждани от Самоковско благодарение на табели за - "Еко пътеки" и "Природната забележителност "Черната скала". Да се прикрива истината за съдбата на тези мъченици е - Кощунство? Безхаберие? Безразличие? или просто Позор.

На върха има голям метален кръст, на който е счупена табелата с информацията за неговото поставяне на това място. На метри от него има плоча в памет на избитите над 30 000 души в България след 1945 година от комунистическия режим.

Но, това е също толкова голямо престъпление, колкото и тяхното избиване. Да прикриваш истината на съвременните българи за случилото се след 1945 година край "Черната скала" означава да държиш в заблуда цели поколения за миналото и да легитимираш опасни "съвременни" политици и техните стремежи към властта. /БГНЕС