Чернева: Отношението на ЕС към България ще бъде променено

"Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия съвет на европейските лидери идния четвъртък. Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се говори за детайли по бюджетната рамка, по възстановителния фонд, по зелената сделка, момент, в който Гърция и Турция са в напрегнат конфликт. В този момент България влиза като проблемна страна, отколкото като страна, която може да допринесе за намиране на решения“. Коментарът направи пред БНР Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„С речта си Урсула фон дер Лайен оправда очакванията за поглед напред. Европейците искат много повече наднационални действия по отношение на външния свят, по отношение на трети страни, но тези действия да бъдат в смисъла на защита, а не толкова Европейският съюз да излиза напред и да се опитва да променя други региони. От това до каква степен ЕС може да защити гражданите си през здравеопазване, през нови икономически политики и през нови климатични политики ще зависи успехът на геополитическият дневен ред“, допълни Чернева.

Според нея проблемът на ЕС с недемократичните режими вътре в него ще трябва да бъде оправен.

„Дори това да не стане през фонда за справяне с коронакризата, това ще стане през многогодишната бюджетна рамка“.

Чернева допълни: „Европейският бюджет е механизъм за преодоляване на различията. Правителствата трябва да намерят общия модус и подпечатвайки това съгласие с един много голям бюджет, е възможно Европа да направи голяма крачка напред по отношение на икономиките си и социалните си политики. Бюджетът е по-скоро лечението. В момента диагнозата за разделението е по отношение на върховенството на закона и по отношение на лидерството на Европа – кой ще поеме лидерството след Ангела Меркел. И до каква степен то може да продължи да укрепва интеграцията в рамките на Съюза или ще задълбочи разделителната линия“.

Според Весела Чернева премиерът Бойко Борисов е централизирал външнополитическите решения в себе си и разчита силно на персонализиране на отношенията си с другите страни.

„Това, че Ангела Меркел си отива, ще покаже защо външна политика така не може да се прави и защо никой не прави такава външна политика… В момента, в който Меркел си тръгне, отношенията с другите страни в ЕС ще продължат да вървят по една сравнително стабилна линия“, каза тя. /БГНЕС