Черният пипер мори бактериите, успокоява нервите и гони насекомите

Той се е консумирал с ориз и бульон даши като средство срещу горещините в японската епоха Едо, съобщава „Яху Нюз“.

Черният пипер е една от четирите основни подправки в света. Той е бил много търсен като подправка и лечебно растение, а в Европа се е използвал като валута.

Ползи от черния пипер

Антимикробно и антисептично действие

На първо място, антибактериалните и антисептичните свойства са добре позната характеристика на черния пипер! Той се използва за запазване на месото за дълго време, за да не се разваля. Действието на този ефект се наблюдава и в организма, където се смята, че пиперът изхвърля бактериите.

Кръвообращение и намаляване на теглото

Веществото пиперин, съдържащо се в пипера, разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв. Смята се, че то е ефективно за облекчаване на втрисането и сковаността.

Пиперинът стимулира нервната система, която от своя страна освобождава адреналин и активира липолитичните ензими (ензими на панкреаса, необходими за храносмилането и усвояването на мазнините). Повишава апетита и подобрява храносмилателната функция.

Ароматната съставка и лютивината стимулират перисталтиката на стомашно-чревния тракт, което спомага за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилателната функция.

Релаксиращ ефект

Ароматната съставка на пипера отпуска нервите, облекчава гнева и тревожността. Пиперинът повишава нивото на хормоните, подобряващи настроението (серотонин и ендорфини).

Отблъскващи насекомите свойства

Много вредители не харесват миризмата на пипер, затова е добре да го държите и в гардеробите си, за да предотвратите проникването на насекоми в дрехите ви. /БГНЕС

Тагове: