Черният шоколад и солта са опасни за костите

Ако страдате от остеопороза, трябва да се откажете от солта, храните с палмово масло, както и от газираните напитки, горчивия шоколад и кофеиновите напитки, съветва диетологът д-р Елена Соломатина.

С напредването на възрастта костите губят калций, стават по-малко плътни и рискът от фрактури се увеличава. Според експерта увреждането на бедрената шийка е особено опасно. За да се предотврати „изхвърлянето” на калция от организма, Соломатина съветва първо да се избягват храни и напитки, съдържащи кофеин.

"Това може да е не само кафето, но и някои енергийни напитки, които съдържат кофеин. Горчивият шоколад, въпреки че е полезен, не трябва да се консумира в големи количества или твърде често, защото също е враг на калция", каза лекарят.

Диетите с ниско съдържание на сол се препоръчват с напредването на възрастта, не само защото солта повишава кръвното налягане при много хора, но и защото „отмива” калция от организма.

Когато избирате продукти в магазина, специалистът съветва да прочетете внимателно техния състав. Ако списъкът включва палмово масло, по-добре е да се откажете от покупката, тъй като то също влияе отрицателно върху усвояването на калция./БГНЕС